ZATVORENA PROJEKCIJA

Emir Hadžihafizbegović: Potpuno sam potresen Jasmilinim filmom o Srebrenici

Koliko znam, Jasmila čeka neki veliki svjetski festival za premijeru, kaže veliki glumac

L. S. R. /Avaz.ba
09.07.2020 18:08

Isaković i Hadžihafizbegović na snimanju scene ulaska Ratka Mladića u Srebrenicu 1995. godine

Foto: Avaz

Film o Srebrenici Jasmile Žbanić „Quo vadis, Aida“ (“Kuda ideš, Aida”) završen je i prikazan uskom krugu ljudi. Među njima je bio i Emir Hadžihafizbegović, koji u filmu glumi desnu ruku ratnog zločinca Ratka Mladića, kojeg je utjelovio Boris Isaković.

Genijalno djelo

Kaže nam da je, govoreći i kao konzument i kao čovjek iz esnafa, Žbanić napravila genijalan film, monumentalno djelo.

- Potpuno sam potresen filmom i, prema meni, Jasmila je napravila svoj najbolji film. Duboko vjerujem da će se snimiti još puno filmova o Srebrenici. Nije loše raditi tako velike teme, kakva je Srebrenica, s vremenske distance. Stiven Spilberg je napravio „Šindlerovu listu“ s Lijamom Nisonom poslije 40-50 godina i napravio je najbolji i najznačajniji film o tome šta je Jevrejima rađeno za vrijeme nacizma - kaže Hadžihafizbegović za „Avaz“.

Od početka realizacije ovog projekta svi detalji se čuvaju u strogoj tajnosti, pa je tako i danas nepoznanica kada će biti premijera filma.

Ugao gledanja

- To je pitanje za producente. Koliko znam, Jasmila čeka neki veliki svjetski festival. Bit će to vjerovatno Kan, Berlin ili Venecija – govori nam Hadžihafizbegović. 

Ističe da je to samo jedan ugao gledanja na genocid u Srebrenici i da se rediteljica bavila ulogom holandskog bataljona.

- Sjajne uloge su ostvarili Jasna Đuričić, Boris Isaković, Boris Ler, Dino Bajrović... Bilo je 1.500 statista... – dodaje Hadžihafizbegović.

  • Hadžihafizbegović  na snimanju filma  Jasmile Žbanić o Srebrenici
    Hadžihafizbegović na snimanju filma Jasmile Žbanić o Srebrenici Foto: Avaz

Scenariji za velike teme

- Velike teme mi ne tretiramo u našim igranim filmovima. Velika tema je brutalna agresija na Mostar, logori, silovane žene, opsada Sarajeva... Sve su to velike teme. A meni nije mrsko što se radi s vremenskom distancom i znam scenarije za sve ove teme koje sam spomenuo – otkriva nam Hadžihafizbegović.

Uznemirujuće je

- Skoro 30 godina nakon početka agresije na BiH imamo isti politički i društveni kontekst i narativ kao i 1991.  godine. To je uznemirujuće. Ko je 1975. pričao  o 1945. godini - govori Hadžihafizbegović.

Komentari

NA VRH