KULTURA U DOBA KORONE

Anila Gajević: Bit će posla za bh. glumce ako nas skinu s crvene liste

Još jednom se pokazalo kako bh. pasoš kotira

L. Sarajlić-Ramović/Avaz.ba

Anila Gajević

Foto: Arhiva


Dok koronavirus hara u cijelom svijetu, pa tako i kod nas, ljudi pod novim uvjetima pokušavaju raditi. Među onima koji su se aktivirali nakon „lockdowna“, kada tri mjeseca nisu radili apsolutno ništa, jeste i kasting agencija „Zona“, s Anilom Gajević na čelu.

Svi smo krivi

„Zona“ zastupa glumce iz BiH, regiona, Bugarske, Italije i Turske i još nekih zemalja i do izbijanja pandemije imala je veoma važno mjesto na internacionalnoj sceni. 

- Sad kad smo konačno počeli raditi, susrećemo se s problemima putovanja jer glumci s našim pasošima ne mogu putovati u većinu zemalja bez samoizolacije, a negdje ne postoji čak nikakav pravni osnov, ni uz poziv produkcije. Još jednom se pokazalo kako bh. pasoš kotira u svijetu, odnosno naša država. Ipak, ne mogu kriviti za trenutnu situaciju samo naše institucije jer je situacija s koronom veoma ozbiljna. A za to smo krivi svi mi, previše smo se, a što je bilo i očekivano nakon dva mjeseca policijskog sata i restrikcija, opustili. Ništa bolja situacija nije ni u našem okruženju. Samo se nadam da će taj virus da oslabi pa da svi odahnemo - kaže Gajević za „Avaz“. 

Otkriva nam da, uz sve epidemiološke mjere, u „Zoni“ ovih dana rade puno, i to paralelno na nekoliko projekata.

- Ali svi oni bi se trebali snimati najesen, zimu ili početkom naredne godine. Ako se korona smiri. Dakle, ako sve bude uredu i ako ne budemo i dalje na crvenoj listi, mogli bismo očekivati da naši glumci zaigraju u Finskoj, Estoniji, Engleskoj, Sloveniji, Austriji, Hrvatskoj, Rusiji, Rumuniji i Litvaniji. Trenutno smo najsigurniji s glumcima koji imaju slovenske ili hrvatske pasoše. Upravo ovih dana Tanja Ribič putuje u Englesku, gdje će završiti snimanje “Netflixove” serije “Zero Chill” - govori nam Gajević. 

  • Anila Gajević

    Anila Gajević

    Foto: Arhiva


Čekamo rezultate

Na upit imaju li podršku države i institucija, agilna direktorica kaže „tek ćemo vidjeti“.

- Prijavili smo projekte promocije glumaca na filmskim festivalima koje smo imali do marta, uključujući Berlinale, na Ministarstvo kulture i sporta KS i Fondaciju za kinematografiju Sarajevo, koji su nam do sada bili dobri partneri, te prvi put i na Federalno ministarstvo kulture i sporta. Čekamo rezultate, kao i sve ostale institucije kulture, pri tome mislim na javni i privatni sektor, kao i udruženja i slobodne umjetnike. A svi smo mi skupa itekako pogođeni.

Ne želimo biti klaster

- Mi smo deset godina unazad na Sarajevo Film Festivalu slavili uspjehe naših glumaca i organizirali parti. Ovo je prva godina kad još nisam sigurna hoće li se to desiti. Jedan je razlog taj da niko na svijetu trenutno nema razlog za slavlje, a drugi je što pratimo epidemiološku situaciju i ne bismo željeli biti potencijal

NA VRH

Podijeli članak na