HOLIVUDSKI VETERAN

Robert Redford slavi 84. rođendan: Previše suptilan i previše lijep da postane glumac za nagrade

Utemeljio je festival neovisnog filma Sundance, nezadovljan holivudskim komercijalizmom i manjkom različitosti, i od 1978. do danas pretvorio ga u jedan od najutjecajnijih na svijetu te pomogao nizu naraštaja neovisnih redatelja

Robert Redford slavi danas svoj 84. rođendan. Agencije

L. K. P. / Avaz.ba

18.8.2020


Robert Redford slavi danas svoj 84. rođendan. Kao glumac nikada nije nagrađen Oskarom iako je ostvario nezaboravne uloge u klasicimafilmovima “Žalac”, “Svi predsjednikovi ljudi”, “Tri kondorova dana” i “Moja Afrika”. Oskara za životno djelo dobio je 2002. godine.

Utemeljio je festival neovisnog filmaSundance, nezadovljan holivudskim komercijalizmom i manjkom različitosti, i od 1978. do danas pretvorio ga u jedan od najutjecajnijih na svijetu te pomogao nizu naraštaja neovisnih redatelja.

Holivudski veteran silno se razočarao u aktualnom američkom predsjedniku Donaldu Trampu (Trump). Krajem prošle godine objavio je kolumnu gdje je naveo da Trampovoj “maskiranoj monarhiji” mora doći kraj za dobrobit zemlje.


Robert Redford: Holivudski veteran. Agencije

– Borimo se protiv krize za koju nikada nisam mislio da ću je vidjeti u životu. Vrijeme je da Tramp ode zajedno s onima u Kongresu koji su odabrali stranačku odanost umjesto svoje zakletve kojom bi ‘svečano potvrdili’ svoju podršku Ustavu Sjedinjenih Država. A na nama je da to učinimo, kroz snagu naših glasova. Većina Amerikanaca zaokupljena je stvarnim životom; pokušavaju sastaviti kraj s krajem i duboko frustrirana time koliko naporno ih Vašington tjera da rade upravo to. Ali to je to. Još je 11 mjeseci ostalo do predsjedničkih izbora; 11 mjeseci prije nego što dobijemo jedinu stvarnu priliku da ispravimo ovaj brod i promijenimo smjer katastrofe koja je pred nama”.

S glumačkom karijerom završio je prije dvije d+godine, osim u pozorišti, objasnio je on u razgovoru za časopis "Entertainment Weekly".

-Nikad ne reci nikad, ali došao sam do zaključka da je gotovo s mojom glumom u filmovima - objasnio je.

-Redford je odavao dojam da je sve lako - reagirao je američki glumac Rob Lov (Lowe) na Twitteru.

"Bio je previše suptilan i previše lijep da postane glumac za nagrade".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.