SJEĆANJE

Dan kada je otišla Dajana

Njena nagla smrt šokirala je cijeli svijet, a okolnosti saobraćajne nesreće u Parizu u kojoj je stradala još nisu razriješene. Sahranu pratilo 2,5 milijardi ljudi

Princeza Dajana: Život izgubila prije 23 godine. Agencije

Piše: Fu. M / Avaz.ba

31.8.2020

Prije 23 godine na današnji dan svijet je napustila Dajana (Diana), najpoznatija princeza u historiji kraljevske porodice. Njena nagla smrt šokirala je cijeli svijet, a okolnosti saobraćajne nesreće u Parizu u kojoj je stradala još nisu razriješene.




Britanski tron

Dajana, princeza od Velsa, rođena je kao Dajana Spencer, kćerka osmog grofa Spencera i Fransis Roše (Frances Roche).

Bila je potomak englesko-škotskih kraljeva, čiji potomci nisu nikada sjeli na britanski tron, braće Karla IIi Jakova II, te je u britansku kraljevsku porodicu prvi put unijela njihovu krv. Otac i majka su joj se razveli kada je imala samo osam godina, što je uveliko utjecalo na njeno odrastanje. Princ od Velsa Čarls (Charles), na kojeg se vršio pritisak da se oženi kako bi osigurao nasljednika, već je bio u svojim tridesetima kada je upoznao 12 godina mlađu Dajanu. 

Dajana, koja je tada radila kao dadilja u Londonu, ispunjavala je sva kraljicina očekivanja. Čarls i Dajana zaručili su se 24. februara 1981. godine, a vjenčali 29. jula. Vjenčanje je pratilo 750 miliona ljudi.

Dana 21. jula 1982. godine Dajana i Čarls su dobili svog prvog sina Vilijama (William). Princeza je odbila poštovati tradiciju, porodivši se u bolnici ''St. Mary’s'', a ne u Bekingemskoj palači. Drugi sin Henri (Henry) rodio se 1985. godine.

Naizgled sretni kraljevski brak princa i princeze od Velsa počeo se raspadati već krajem 80-tih.

Čarls je oživio svoju staru, predbračnu ljubavnu vezu s Kamilom Parker-Boules (Camilla Parker-Bowles), a kao odgovor na muževu nevjeru Dajana je započela romansu sa svojim instruktorom jahanja Džejmsom Hevitom (Jamesom Hewitt).

Princ i princeza od Velsa prestali su živjeti zajedno 9. decembra 1992. godine. U decembru 1995. godine kraljica Elizabeta II je od njih zatražila da se razvedu, što su i učinili godinu poslije.



Dajana i Čarls sa sinovima Harijem i Vilijamom. Agencije

Trinaesti stub

Dana 31. avgusta 1997. godine Dajana i njen ljubavnik Dodi el-Fajed napustili su pariski hotel „Ritz“ dvadeset minuta nakon ponoći i vraćali se u svoj apartman. Vozeći velikom brzinom u želji da izmaknu paparacima, vozač je izgubio kontrolu nad vozilom i udario u trinaesti stub tunela. Vozač i Dodi su poginuli na mjestu nesreće. Jedan od novinara koji su nastavili fotografirati mjesto nesreće izjavio je da je Dajana bila pri svijesti. Teško ranjena, prevezena je u bolnicu, gdje je i preminula. Jedini koji je preživio nesreću bio je Dodijev tjelohranitelj Trevor Ris-Džons (Rees-Jones).

Sahranjena je u crnoj haljini koju je naručila nekoliko sedmica pred smrt, s krunicom u rukama. Krunica je bila poklon Majke Tereze, koja je umrla sedmicu nakon Dajane. Njenu sahranu pratilo je 2,5 milijardi ljudi.

Porota Vrhovnog suda u Londonu zaključila je da je do nesreće došlo zato što je vozač bio pijan, ali i zbog novinara koji su pratili automobil. Ljekari su negirali popularnu tvrdnju da je Dajana bila trudna u vrijeme smrti.



Princeza Dajana: Dvadesetak dana prije pogibije posjetila BiH. Agencije

Posjeta Tuzli

Dvadesetak dana prije pogibije princeza Dajana posjetila je Tuzlanski kanton, tačnije općine Tuzlu i Gračanicu. U Gračanici je boravila u domu Nedima Brkića zvanog Geler, koji je nakon završetka rata, na kraju 1995. godine, pecajući ribu na obali rijeke Spreče, sjeo na zaostalu minu i izgubio život. Princeza je razgovarala s Nedimovom majkom i suprugom.

Istog dana princeza Dajana je u Gračanici posjetila dvije sestre Mirsadu i Fahriju Đulić, kojima su mine u junu 1992. godine, na putu za radnu obavezu, odbile desne noge. Njima je princeza obećala pomoć koju će uputiti u toku njenog humanitarnog rada, ali ju je u tome spriječila tragična smrt.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.