N1 TELEVIZIJA

Zvonko Komšić, urednik i voditelj "Dana uživo" za "Avaz": Pitam ono što drugi ne smiju

Svaka emisija je nova utakmica. I u doba pandemije sam i dalje veliki štreber. Najviše i pohvala i kritika dobivam od tate Vlade i brata Hrvoja

Komšić: Moj radni dan je ostao isti. Promo

Razgovarala: Lejla Karahmet - Pujagić

18.10.2020

Jedno od najprepoznatljivijih TV lica N1 televizije Zvonko Komšić uređuje i vodi emisiju „Dan uživo“. Godišnji odmor proveo je uglavnom u Bosni i Hercegovini, a nekoliko dana na moru bilo mu je dovoljno da napuni baterije i pripremi se za novu sezonu i jesenju programsku shemu.

U razgovoru za „Avaz“ otkrio je s kojim izazovima se nosi, koliko je korona utjecala na njegov posao, ko su mu uzori, koje novitete sprema u narednom periodu i kako provodi slobodno vrijeme.

Isti izazovi

- Izazovi su ostali isti, svaka sezona je tu da se podigne letvica više, pitati ono što drugi ne žele ili ne smiju, govoriti o onome što javnost zanima, što je u njihovom interesu i, svakako, biti u službi "malih", običnih ljudi, moto je kojim ću se i dalje voditi – rekao je Komšić.

Koliko je korona promijenila Vaš radni dan?

- Mnogo. Ova godina je, svakako, bila veliki izazov za sve nas koji radimo na N1, jer su gledatelji, kao i čitatelji našeg portala, navikli da imaju tačnu, provjerenu, istinitu i vjerodostojnu informaciju. Na poslu se svi držimo mjera i uputa, nosimo maske, držimo fizičku distancu, vodimo računa o vlastitom zdravlju, ali i zdravlju onih koji dođu u naš studio. Moj radni dan ostao je isti ako govorimo o pripremi za teme, sugovornike, jer sam i u doba pandemije i dalje veliki štreber.

Vodite i uređujete emisiju „Dan uživo“, a, osim toga, često ste i reporter s lica mjesta. Koji posao radije birate?

- Podjednako volim raditi i jedno i drugo. Najsretniji sam kada u radnoj sedmici imam sve pobrojano. Ne volim monotoniju, nego sam od onih koji vole da se kreira i proizvede vijest, volim "breaking" situacije, javljanje uživo, koje daje poseban adrenalin, a opet volim i kada u udobnosti studija N1 prekoputa sebe vidim one koji kreiraju budućnost ove zemlje pa ih pitati i propitati na svoj način.

Veoma otvoreno ulazite u dijalog s gostima. Kada se kamere ugase bude li nekih neobičnih situacija?

- Manje-više, većina gostiju i sugovornika zna na šta dolaze. I znaju da nisu kod mene u studiju da bi držali monolog, iznosili floskule, nego da će dobiti pitanje "u glavu", i to isto pitanje po nekoliko puta, ne bi li dali konkretan odgovor. Ne volim kada neki gost okoliša, ili vrda, pa im često upadam u riječ s potpitanjem, što se nekima sviđa, a nekima ne. Neki gosti, kada se ugase kamere, prigovore, neki se nasmiju, neki kažu: "Ovaj put si me poštedio", a jedan od njih nije znao kuda da izađe iz studija kada smo završili intervju. Moguće da sam previše insistirao na "konkretnom“ odgovoru pa je ostao zbunjen.



Komšić: Volim "breaking" situacije, javljanje uživo, koje daje poseban adrenalin. Promo

Pohvale i kritike


Koje novitete spremate?


- S ponosom mogu reći da je "Dan uživo" najgledanija i najcitiranija emisija na N1 BiH i, kako kažu, tim koji dobiva ne treba mijenjati. Stoga, noviteti koje spremamo uskoro odnosit će se na studio i poboljšanje tehničkih kapaciteta emisije, sadržajno na njoj radimo svakodnevno. Brojke i rejtinzi dovoljno govore. Neprikosnoveni smo u svom terminu u odnosu na druge.

Koliko Vam pohvale znače?

- Volim i pohvale, ali i kritike, i to konstruktivne i dobronamjerne. Najviše i jednih i drugih dobivam od mog tate Vlade, brata Hrvoja, ali i bliskih prijatelja. Svaka pohvala je podstrek da moram biti još bolji. Svaka emisija je nova utakmica, a ja se trudim da svaku dobro "odigram".


Bicikl sam otkrio ovog proljeća

Kako provodite slobodno vrijeme i šta još volite osim novinarstva?

- Volim kino, pročitati neku dobru knjigu, ali i provesti ugodno vrijeme s meni dragim ljudima, uz neko dobro jelo i piće. Volim voziti bicikl, a svoju ljubav prema njemu otkrio sam ovo proljeće. No, kako nam je stigla jesen, a s njom kiša i snijeg, u hladnim zimskim danima okrenut ću se skijanju ili sankanju.


Uspori malo...

Vaš zaštitni znak je...?

- Ranije je bilo to što brzo pričam, ali sam u posljednje vrijeme usporio. Znali su mi prilaziti i reći: "Super si, ali uspori malo". Neka bude da su to sada prekidanje gostiju i moja direktnost.


MOJ UZOR

su svi oni koji su profesionalci, koji nisu lijeni i koji rade svoj posao s ljubavlju. Ako govorimo o TV novinarstvu, volim kako to rade voditelji CNN-a, ali i kolege u susjedstvu Zoran Šprajc, Aleksandar Stanković, Olivera Kovačević, Jovana Joksimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.