USUSRET PREMIJERI

Predstava "To nikad nigdje nije bilo" je trijumf života

Predstava je rađena po romanu koji, između ostalog, postavlja i pitanje ima li smisla baviti se umjetnošću u situacijama kao što su opsada Sarajeva, smrt, razaranje i ubijanje, ili u uslovima kao što je pandemija koronavirusa, kazao je Bajrović

Za dva dana premijerno izvođenje predstave "To nikad nigdje nije bilo". Avaz

Piše: N. Aj.

25.2.2021

Premijera predstave "To nikad nigdje nije bilo" reditelja Dine Mustafića zakazana je za 27. februar na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS). Predstava je rađena prema romanu Tvrtka Kulenovića "Istorija bolesti".

Na pres-konferenciji direktor NPS-a Izudin Bajrović istaknuo je kako su imali dva izbora.

- Da čekamo neka nova vremena ili da pokušaju da rade. Opredijelili smo se za ovo drugo. Osjećamo obavezu da stogodišnjicu obilježimo dostojanstveno na način kako to priliči pozorištu. Predstava je rađena po romanu koji, između ostalog, postavlja i pitanje ima li smisla baviti se umjetnošću u situacijama kao što su opsada Sarajeva, smrt, razaranje i ubijanje, ili u uslovima kao što je pandemija koronavirusa. Odgovor je, čini mi se, vrlo jednostavan. 

Direktor NPS-a Izudin Bajrović i reditelj predstave Dino Mustafić. Avaz

Umjetnik se organski bavi umjetnošću i mora se baviti umjetnošću, bez obzira na uslove u kojima se trenutno nalazi. Pitanje je da li okolina odobrava. I, sada pitam, da li okolina odobrava ovo što mi radimo. Neko ovo smatra društveno prihvatljivim i neko smatra drušveno neodgovornim. Naš odgovor je da mi samo radimo ono što nam je posao i što jedino znamo da radimo i ono za šta se ne pitamo ima li smisla, nego jednostavno, to je potreba. Očekujemo da je to potreba i ljubitelja pozorišta i pozorišne umjetnosti – rekao je, između ostalog, Bajrović.

Sa današnje pres-konferencije. Avaz

Reditelj Dino Mustafić kazao je kako je, u pandemijskim uvjetima, svaka podvig.

- Trijumf života. Ova drevna umjetnost je značajna i u najekstremnijim situacijama kao što je pandemija, globalna pošast koja je donijela novo iskustvo čovječanstvu. Išli smo sa digitalnim predstavama, bili smo u sferi virtuelnog, i ponovo smo se vratili pred publiku, gdje jedino odsjetimo da imamo smisla.

Ovo je predstava i o bolnim, individualnim gubicima. Mislim da smo napravili predstavu koja će zainteresovati publiku, zato što smo pravili priču o univerzalnom vremenu, a to je kada ono stane, kada vidite da vrijednosti u koje ste vjerovali isčezavaju, jer su napadnuti destrukcijom, razaranjemi silom. Ima mnogo analogija zašto smo uzeli ovaj tekst za ovo vrijeme - rekao je Mustafić.

Izudin Bajrović, Dino Mustafić i Slaven Vidak. Avaz

Ulaznice za premijeru su rasprodane, a prva i druga repriza planirane su 3. i 15. mart.

Uloga Tvrka Kulenovića u predstavi je povjerena Slavenu Vidaku.

Radeći na ovoj predstavi sam preživio sve te sarajevske trenutke, i proživljavam ih još uvijek svaki put na probi. Nadam se da će tako biti i na svakoj predstavi. Vrlo emotivno, veliki posao smo uradili svi u ansamblu. Zahvaljujem se svim kolegama. Nezgodno mi je kad neko kaže da igram glavnu ulogu jer zaista ovo nije glavna uloga. Sve ljude koje vidite na sceni, glume glavne uloge. U to ćete se uvjeriti već u subotu - rekao je Vidak. 

Vedrana Božinović igra u predstavi i potpisuje dramaturgiju. Avaz

Dramaturgiju potpisuje Vedrana Božinović, koja, također, i igra u predstavi.

- Roman je jako potresan i veoma ličan. Upravo ta intimnost ispovijesti je to što vas drži da ga ne ispuštate. Mi jesmo radili pod maskama mjesec i po, ali ja se ne sjećam takvog intimnog procesa u Narodnom pozorištu, u kojem je svako od kolega i kolegica donosio svoje vlastite ispovijesti jer je to na liniji materijala kojim smo se bavili - istaknula je Božinović.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.