30 GODINA LJUBAVI

Sanja je volio najljepšu ženu Jugoslavije, čuvenu Mariju iz "Otpisanih": Smrt ih je razdvojila

Nisam stigao ni da joj kažem koliko je volim. Pala je samo i otišla u bolnicu, kazao je Sanja svojevremeno

Sanja Ilić preminuo danas nakon zaraze koronavirusom. Arhiv

N. Aj.

7.3.2021

Poznati kompozitor Aleksandar Sanja Ilić preminuo je danas od posljedica koronavirusa u 70. godini.

On i njegova grupa "Balkanika" muziku s ovih prostora više od dvije decenije pronosili su svijetom. Napisao je čuvenu pjesmu "Princeza", a u njegovom životu to je bila Zlata Petković, čuvena Marija iz "Otpisanih".

Nije tako moralo

Život su mu obilježile lake note, ali i dvije teške tragedije, nakon kojih je uspio da nastavi dalje, ali podignute glave.

Sanja je prije devet godina postao udovac kada je njegova supruga, čuvena diva stare Jugoslavije, Zlata Petković umrla u 58. godini života od moždanog udara.

- Za ljubav sa Zlatom krivac je jedna dječija priredba. Ljubav je trajala 30 godina. Otišla je kako je otišla... Nije moralo tako da desi... Nisam stigao ni da joj kažem koliko je volim. Pala je samo i otišla u bolnicu. Ljekari su je držali u vještačkoj komi, ali joj nije bilo spasa.

Sanja Ilić i Zlata Petković. Arhiv

Nakon Zlatine smrti sam odlučio da nastavim dalje. I našeg sina Andreja je trebalo izvesti na pravi put. Moja podrška njemu je bila kontrolom, a ne guranjem uz vjetar.

Kod glumaca je problem što ih sve pamte po jednom liku. Moja Zlata nije htjela da bude samo Marija iz "Otpisanih". Ona je vodila više računa o nama nego o svojoj karijeri. Kad sam je pitao zašto to radi, odgovorila mi je: "Meni su najvažnije stvari moja djeca, muž i kuća." Mogla je njena karijera da bude veća, ali ona nije htjela nikako da se obnaži na filmu. Imala je ideju kako će to da gradi i niko nije mogao da je odvrati - rekao je Ilić u jednom intervjuu.

Mis Jugoslavije i mis fotogeničnosti svijeta

Zlata je govorila da karijere nisu smetale njihovom braku.

- Sanja i ja smo u braku više od četvrt vijeka. Tolerancija i ljubav glavni su pokretači svakog, pa i našeg braka. Iako se bavimo sličnim profesijama, nikad se jedno drugom nismo miješali u posao. Važno je i to što oboje imamo razumijevanja za obaveze koje ovakav život nosi - govorila je svojevremeno Zlata.

Zlata Petković je 1971. godine proglašena za mis Jugoslavije, a u Tokiju iste godine dobila je titulu mis fotogeničnosti svijeta. 

Umrla je u Beogradu 3. decembra 2012. godine u 58. godini, sedam dana nakon što je doživela moždani udar.

Sanja Ilić i Tatjana Karajanov. Arhiv

Ilić je istakao da se nakon smrti prve supruge nije nadao da će naći ljubav. Ipak, život ga je demantirao. Ponovo se oženio homeopatkinjom Tatjanom Karajanov 2016. godine.

- Upoznao sam je na promociji jedne knjige i čuo njen predivan glas. Mislim da je to bilo presudno. Od tada je u mom životu sve bilo drugačije. Nisam se nadao da ću nakon gubitka Zlate ikada više pronaći srodnu dušu, ali život me je iznenadio. Tatjana je iz Novog Sada, ali sada, naravno, živi sa mnom u Beogradu. Bavi se i muzikoterapijom, pjeva i komponuje, i sa duetom "Hilia" drži koncerte meditativne muzike - rekao je Sanja Ilić.

Njih dvoje su jedno drugom rekli "da" u Sabornoj crkvi u Beogradu, a onda su za članove porodice i najbliže prijatelje organizovali žurku za pamćenje na jednom splavu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.