PLAVA KRV

Svi skandali britanske kraljevske porodice: Ljubavni trougao sa fatalnim krajem, afere, preljube, otmice

Kada je Edvard VIII shvatio da neće moći oženiti Volis Simpson, odlučio je odustati od prijestolja. Princeza Dajana je prije razvoda od Čarlsa rekla kako ih je u braku bilo troje pa je bila gužva

Kraljica Elizabeta sa sinovima Čarlsom i Endruom. Agencije

Piše: L. Karahmet - Pujagić

15.3.2021

Bombastičan intervju koji su princ Heri (Harry) i Megan Markl (Meghan Markle) dali Opri Vinfri (Oprah Winfrey) i koji se s pažnjom gledao širom svijeta i dalje je u centru javnosti, ali kontroverzi u britanskoj kraljevskoj porodici je bilo oduvijek.


Zabranjena veza


Javnost ih je pažljivije počela pratiti tek zbog ljubavnih i bračnih problema princa Čarlsa (Charles) i pokojne princeze Dajane (Diana). Podsjećamo na neke od značajnijih skandala koji su potresali britansku kraljevsku porodicu u novijoj historiji.



Princ Čarls i princeza Dajana: Javnost pratila njihov svaki korak. Agencije

U nekoliko mjeseci svoje kraljevske vladavine 1930. godina, Edvard VIII (Edward) zaprosio je Volis Simpson (Wallis). Činjenica da je Amerikanka iza sebe imala dva propala braka nije se sviđala vladi, a kada je Edvard VIII shvatio da neće moći oženiti Simpson i nastaviti obnašati svoju kraljevsku ulogu, odlučio je odustati od prijestolja. Naslijedio ga je mlađi brat Džordž VI (George), otac kraljice Elizabete II (Elizabeth) i princeze Margaret.


Mlađa sestra kraljice Elizabete pala je na čari Pitera Tounsenda (Peter Townsend). Razvedeni Tounsend zaprosio je 16 godina mlađu princezu Margaret, no Engleska crkva je u to vrijeme odbila priznati taj potencijalni brak. Prosidbom nisu bili oduševljeni ni članovi vlade pa su prisilili Margaret da bira između ljubavi i kraljevskog života. Ona je odbila Tounsenda 1955. godine i udala se pet godina kasnije za Entonija Armstronga–Džonsa (Antony Armstrong-Jones).


Kada se 1974. godine princeza Ana (Anne) vraćala u palaču s dobrotvorne akcije, njeno je vozilo pretekao Ijan Bel (Ian Ball). Naoružan s dva pištolja, Bel je vikao da namjerava oteti princezu zbog otkupnine. Ana je pobjegla, ali je u gužvi, koja je nastala, ustrijeljen njen tjelohranitelj. Bel je uhapšen te se izjasnio krivim za pokušaj ubistva i otmice.



Buntovni kraljević

Princ od Velsa (Wales) vjenčao se s Dajanom (Diana) 1981. godine, no odnos kraljevskog para ubrzo je pogoršan. Dajana je priznala kako se zaljubila u nekoga ko je radio u palači, a Čarls je kasnije imao ljubavnu aferu s bivšom djevojkom Kamilom (Camilla). Razvod su službeno najavili 1992. godine. Tri godine kasnije princeza Dajana je u intervjuu za BBC rekla kako ih je u braku bilo troje pa je bila gužva. Njihov razvod okončan je u avgustu 1996. godine, a sljedeće godine tragično je preminula u automobilskoj nesreći u Parizu. Čarls je 2005. godine oženio Kamilu.



Princ Vilijam optužen za preljubu sa supruginom prijateljicom. Agencije

Prije nego što se princ Heri skrasio s Megan Markl pratio ga je glas buntovnog kraljevića. Nakon što su 2005. procurile fotografije kako na nekoj zabavi nosi oko ruke traku sa svastikom, Heri je bio prisiljen da se javno izvini. No, njegovim kontroverzama tu nije bio kraj pa su se sedam godina kasnije pojavile Herijeve golišave fotografije.





Odlazak princa Endrua s dužnosti

Vojvoda od Jorka (York) u središtu kontroverzi našao se u novembru 2019. godine zbog povezanosti s pokojnim seksualnim prijestupnikom Džefrijem Epstajnom (Jeffery Epstein). Kako se skandal širio, Endru (Andrew) je objavio da odstupa sa svojih kraljevskih dužnosti do doglednog vremena. U to je vrijeme negirao tvrdnje Virdžinije Roberts (Virginia) da je između 1999. i 2002. godine tri puta bila prisiljena na spolni odnos s njim, tvrdeći da se to, jednostavno, nije dogodilo.




Optužen za vezu

Vojvoda od Kembridža (Cambridge) 2019. optužen je za vezu s Rouz Hanbari (Rose Hanbury), markizom od Kolmondejla, bliskom prijateljicom njegove supruge Kejt. Izvor je u ono vrijeme tvrdio da je Kejt bila pogođena glasinama, ali par je iz te drame na kraju izašao još jači.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.