VELIKA BRITANIJA

Otkriveno kako će se odvijati pogreb princa Filipa iz minute u minutu

Sve će započeti u 11 sati, po britanskom vremenu, kada će lijes biti iznesen na ulaz dvorca Vindzor

Princ Filip. Agencije

Fu. M.

16.4.2021

Pogreb princa Filipa (Philip), koji je preminuo u dvorcu Vindzor samo dva mjeseca uoči jubilarnog 100. rođendana, ove subote održat će se s vojnom preciznošću.

Od trenutka u kojem njegov lijes bude donesen na ulaz dvorca Vindzor - postavljen na stražnju stranu Land Rovera, dizajniranog za tu priliku tako da odražava njegovo ponosno vojno nasljeđe, izvanredan život i napore - do završnih taktova državne himne dok se njegovo tijelo bude spuštalo u kraljevsku kriptu u kapelici Svetog Jurja; ovako će izgledati subotnji sprovod princa Filipa.

Protokol ceremonije. Agencije

 Sve će započeti u 11 sati, po britanskom vremenu, kada će lijes biti iznesen na ulaz dvorca Vindzor, a potom kreće protokol. U 14.15 predstavnici oružanih snaga postavit će se u posebnu formaciju, a u 14.20 članovi kraljevske porodice i Filipovi rođaci koji nisu dijelom službenog dijela procesije kreću automobilima prema kapelici.

U 14.27 Land Rover s lijesom pokojnika doći će do vrata uz formaciju predstavnika oružanih snaga, nakon čega će krenuti do izlaza. U 14.36 nosači će prenijeti lijes kroz hodnik do glavnog ulaza i vratiti u Land Rover, a četiri minute kasnije ljudi koji su radili za Filipa stat će na zadana mjesta u procesiji, nakon čega će muzika utihnuti.

U 14.41 članovi kraljevske porodice stat će na svoja mjesta i započeti procesiju, a u 14.44 pridružit će im se kraljica Elizabeta II u službenom Bentleyju i krenuti prema kapelici, nakon čega će se ispaliti počasna paljba.

Princ Filip. Agencije

Izmijenjeni Land Rover Defender TD5 130 predstavljen je jučer i prigodan je znak njegove strasti prema inovacijama i dizajnu. Vojvoda je pomogao u dizajniranju vozila u projektu koji je trajao 16 godina i imao je kodno ime Operation Forth Bridge.

Ima značajke koje drže lijes na mjestu i prilagođenu boju kakvu je zahtijevao vojvoda. Na vozilu za vlastiti pogreb počeo je raditi s Land Roverom 2003. godine, kada je napunio 82 godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.