JA ĆU BUDNA SANJATI

Nerina Kadrić uoči otvaranja izložbe u „Avaz Twist Toweru“: Stvarna umjetnost može proizaći samo iz čovjekove unutrašnjosti

Posjetioci će do 25. jula u holu najvećeg tornja u regionu moći pogledati djela ove umjetnice

Piše: N. Aj.

16.7.2021

Magistrica slikarstva Nerina Kadrić danas, 16. jula, u 19 sati otvara svoju drugu samostalnu izložbu u „Avaz Twist Toweru“ u Sarajevu.

Naziv izložbe je „Ja ću budna sanjati“, a posjetioci će do 25. jula u holu najvećeg tornja u regionu moći pogledati djela ove umjetnice.

Kazala je da je izabrala „Avaz Twist Tower“ zbog činjenice da je to, prema njenom mišljenju, najljepša zgrada u cijeloj BiH, pa čak i u regionu.

Identitet žene

- Ovo je mjesto koje trebaju svi posjetiti. Lijep prostor koji pruža mogućnost mladim ljudima da pokažu svoja zanimanja i hobije. Ovo je mjesto prihvatljivo i primamljivo za mnoge druge događaje - rekla nam je Kadrić.

Dodala je da se njeni radovi većinom oslanjaju na metafizičko slikarstvo i simbolizam.

- Osvrćem se na identitet žene, da nije sve onako kako izgleda. Slike stabala su ustvari odraz njene unutrašnjosti. Prikazujem sebe, svoja razmišljanja, unutrašnjost, baziram se na duhovnost i emocionalna stanja - kazala nam je Kadrić.

Nerina Kadrić. M. Haskić

Dodala je da kroz pejzaže, iskrivljeno i trošno drveće pokušava prikazati pozitivna razmišljanja i životne procese.

- Svoja djela povezujem i s poezijom, tako ona dobivaju i zvuk. Čin slikanja treba biti i čin uživanja. Ako se ne osjećam ugodno, znači da ne trebam raditi. Mislim da stvarna umjetnost može proizaći samo iz čovjekove unutrašnjosti - rekla je Kadrić.

Izložba "Ja ću budna sanjati" bit će dostupna do 25. jula. M. Haskić

Žudim za ljepšim

Ističe i činjenicu da je danas teško biti umjetnik u BiH.

- Većina mojih kolega, koji su bili i dobri studenti, baš kao i ja smo ni na nebu ni na zemlji. Nisam zadovoljna cjelokupnom situacijom u društvu. Možda upravo to nezadovoljstvo pretvaram u nešto lijepo. Ja kroz svoje slike govorim da žudim za nekim ljepšim društvom i da živimo pod ljepšim nebom - naglasila je Kadrić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.