ODLAZAK VRHUNSKOG GLUMCA

Siniša Pavić, kreator kultnih likova, za "Avaz": Ulogom Srećka Šojića, Lane je sebi digao spomenik za života

Toliko je volio tu ulogu da je govorio: „Pa ja sam Šojić.“, on je sebe poistovjetio s njim, kazao je Pavić

Pavić: Lane je govorio da je on Šojić. Arhiv

Piše: N. Ajnadžić

28.8.2021

Milan Lane Gutović sahranjen je danas na Kumodraškom groblju u Beogradu. Njegova želja je bila da ne bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana.

Iako je tokom karijere koja je trajala više od pola stoljeća ostvario brojne uloge, po jednom liku ga svi pamte - Srećka Šojića.

Lik "univerzalne bitange", kako ga je Gutović nazivao, pojavljuje se prvobitno u filmu "Laf u srcu", a potom u seriji filmova "Tesna koža" i TV seriji "Bela lađa", a njegove replike i danas se koriste skoro u svakodnevnom govoru.

Šojića je stvorio scenarista Siniša Pavić, koji je, inače, napisao prethodno spomenuta ostvarenja, ali i mnoga druga.


Isključivo njegova privilegija

I Pavić siguran u jednu stvar, a to je da niko drugi osim Laneta ne bi mogao utjeloviti Šojića.

Kako je za "Avaz" rekao, Lane je imao nevjerovatnu moć transformacije.

- Glumce cijene i po tome koliko mogu odigrati različitih uloga koje su nevezane za njihov habitus fizički, za karakter i slično. Laneta sam gledao i u pozorišnim komadima. Ali ono što je isključivo njegova privilegija u ovom slučaju jeste da je postojao jedan lik koji je samo on mogao odigrati, a to je Srećko Šojić. Uvjerili smo se u to. Kada je došlo do naglog prekida rada na „Beloj lađi“, bilo je bolje da ne tražimo zamjenu i da ga jednostavno izostavimo, što je, naravno, bio problem za seriju. Ali još gore bi bilo da smo uzeli nekog, čak i vrhunskog glumca, jer niko, osim Laneta, ne bi mogao odigrati tu ulogu na taj način - ni bolje, pa čak ni drugačije, a da bude prihvatljivo - istakao je Pavić.

Sarađivali su, zahvaljujući Šojiću, sedam ili osam godina.

- Iz godine u godinu Lane je to radio sve bolje. Toliko je volio tu ulogu da je govorio: „Pa ja sam Šojić.“ On je sebe poistovjetio s njim. To je jedan od rijetkih slučajeva kada nije postojala mogućnost da neko drugi to odigra. Njemu ne treba spomenik u Srbiji, ne treba mu ni ulica. On će ostati pojam, nacionalni simbol. Na kraju, u tom liku svako od nas može da nađe nešto od ovog našeg veoma koloritnog mentaliteta - istakao je Pavić.

Nije htio glumiti, uzgajao je koze

Ovaj scenarista koji je udahnuo život mnogim kultnim likovima u vrijeme bivše Jugoslavije kazao nam je i da je prilikom rada na seriji "Srećni ljudi" planirao ulogu za Laneta.

- Namijenio sam jednu ulogu za Laneta, Marija Marka del Tontoreta. To je odigrao Đuza Stojiljković - a zašto? Pa Lane je tada imao neke svoje lične preokupacije. Bio je dosta svoj čovjek, ali i ćudljiv. Uzgajao je koze na selu. Obavio sam nekoliko telefonskih razgovora s njim, vrlo napornih, uvjeravajući ga da je ova uloga za njega pisana. A on je meni rekao da neće više da glumi, da želi pokrenuti biznis. I stvarno ga jedno vrijeme nigdje nije bilo. Pitanje je kako bi Lane odigrao tu ulogu, ali bi je odigrao, mogao bi. Međutim, Šojića ne bi mogao odigrati niko osim njega - zaključio je Pavić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.