DOKTOR ESTRADE

Nazif Gljiva danas slavi 72. rođendan: Kazaljke života su neumoljive

U Beogradu su Halida i mene zvali „Anđeli garavog lica“

L. S. R.

Nazif Gljiva

Foto: Avaz


Čuveni bh. hitmejker Nazif Gljiva danas slavi 72. rođendan. Zanimljivo, on je danima na svom Facebook profilu najavljivao rođendan te odbrojavao dane i sate do njega.

- 72 godine sutra punim. Eto, kad ide rođendan sjetim se odmah mnogih dragih osoba. A život k'o život ide dalje, kazaljke životnog sata su neumoljive. Dragim osobama u ovom trenutku šta drugo nego poželjeti sreću, zdravlje i dug život u ljepoti i dobroti - poručio je Gljiva sinoć.

A uči ponoći je napisao:

- Noćas u ponoć, kazaljke će stati,ti ćeš odmah znati da te volim k'o život svoj, jer rođendan je moj, 72 godine, nije šala, što kazaljka je za trenutak stala. Život će ići dalje, a srce poruku šalje,da je naš dom zlatni tron.

Gljiva je autor velikih hitova Halida Bešlića među kojima su „Neću, neću dijamante“, „Zlatne strune“, „Beograđanka"...

  • Nazif Gljiva osamdesetih godina

    Nazif Gljiva osamdesetih godina

    Foto: Arhiva


Tokom zlatnog doba svoje karijere, 80-tih godina, Gljivi i Bešliću fanovi su davali i nadimke.

- U Beogradu su nas zvali „Anđeli garavog lica“. Zato što smo došli iz Sarajeva i pregazili ih. Njihovu halu „Pionir“, kao što je naša Skenderija, punili smo svake subote dvije godine. Skoro nas je milion gledalo i slušalo. I govorili su „Ovo su anđeli garavog lica“. Imali smo i fan klub, obično su to bile srednjoškolke i studentice, koje su često bile i ispred hotela našeg hotela „Metropol“ koji je jedno vrijeme izgledao kao mala ambasada BiH u Beogradu. Svi su bili tu, Čola koji nam je davao podršku, Brega isto, čak nam je i svoje ozvučenje dao dok je bio na pauzi, išao s nama na koncerte da se smije i zeza jer smo se dobro znali družiti – rekao je Gljiva svojevremeno za "Avaz".

Gljiva je jedna od najzanimljivijih ličnosti na muzičkoj sceni, a mnogi ga zovu i "Doktor estrade".

Prije nekoliko godina imao je zdravstvenih problema, kada je podvrgnut operaciji srca, ali se veoma brzo oporavio.

Živi u Sarajevu sa suprugom i djecom, a posebno je ponosan na svoju unučad.

NA VRH

Podijeli članak na