DOKTOR ESTRADE

Nazif Gljiva danas slavi 72. rođendan: Kazaljke života su neumoljive

U Beogradu su Halida i mene zvali „Anđeli garavog lica“

Nazif Gljiva. Avaz

Piše: L. S. R.

28.8.2021

Čuveni bh. hitmejker Nazif Gljiva danas slavi 72. rođendan. Zanimljivo, on je danima na svom Facebook profilu najavljivao rođendan te odbrojavao dane i sate do njega.

- 72 godine sutra punim. Eto, kad ide rođendan sjetim se odmah mnogih dragih osoba. A život k'o život ide dalje, kazaljke životnog sata su neumoljive. Dragim osobama u ovom trenutku šta drugo nego poželjeti sreću, zdravlje i dug život u ljepoti i dobroti - poručio je Gljiva sinoć.

A uči ponoći je napisao:

- Noćas u ponoć, kazaljke će stati,ti ćeš odmah znati da te volim k'o život svoj, jer rođendan je moj, 72 godine, nije šala, što kazaljka je za trenutak stala. Život će ići dalje, a srce poruku šalje,da je naš dom zlatni tron.

Gljiva je autor velikih hitova Halida Bešlića među kojima su „Neću, neću dijamante“, „Zlatne strune“, „Beograđanka"...



Nazif Gljiva osamdesetih godina. Arhiva

Tokom zlatnog doba svoje karijere, 80-tih godina, Gljivi i Bešliću fanovi su davali i nadimke.

- U Beogradu su nas zvali „Anđeli garavog lica“. Zato što smo došli iz Sarajeva i pregazili ih. Njihovu halu „Pionir“, kao što je naša Skenderija, punili smo svake subote dvije godine. Skoro nas je milion gledalo i slušalo. I govorili su „Ovo su anđeli garavog lica“. Imali smo i fan klub, obično su to bile srednjoškolke i studentice, koje su često bile i ispred hotela našeg hotela „Metropol“ koji je jedno vrijeme izgledao kao mala ambasada BiH u Beogradu. Svi su bili tu, Čola koji nam je davao podršku, Brega isto, čak nam je i svoje ozvučenje dao dok je bio na pauzi, išao s nama na koncerte da se smije i zeza jer smo se dobro znali družiti – rekao je Gljiva svojevremeno za "Avaz".

Gljiva je jedna od najzanimljivijih ličnosti na muzičkoj sceni, a mnogi ga zovu i "Doktor estrade".

Prije nekoliko godina imao je zdravstvenih problema, kada je podvrgnut operaciji srca, ali se veoma brzo oporavio.

Živi u Sarajevu sa suprugom i djecom, a posebno je ponosan na svoju unučad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.