DAN KOJI MIJENJA ŽIVOT

Aida Palinić od balerine uništenih snova do nezaobilaznog „glasa“ NPS-a za "Avaz": Nakon predstave "Karmen" ništa više nije bilo isto

Publika nije mogla shvatiti da sam se povrijedila na sceni, kao što u tom momentu nisam ni ja, kazala je Palinić

Aida Palinić od balerine uništenih snova do nezaobilaznog „glasa“ NPS-a. AVAZ

Piše: Semra Šantić

11.9.2021

Aida Palinić danas je nezaobilazna osoba za sve one koji imaju barem malo doticaja sa svijetom kulture, tačnije s Narodnim pozorištem Sarajevo (NPS).

Uvijek susretljiva Aida danas radi u Službi marketinga i propagande NPS-a, a ne tako davno plesala je na sceni ove iste kuće.

No, njen život promijenio se iz korijena kada je zbog povrede morala napustiti svijet baleta.

Riječ doktora

Tog nesretnog dana 2010. godine Palinić je doživjela povredu tokom izvođenja predstave „Karmen“.

- Desilo se to sasvim slučajno. Tada nisam radila ništa neuobičajeno na predstavi, bio je to pokret kao i svaki drugi. Izvodili smo predstavu „Karmen“ i desilo se... Međutim, publika nije mogla shvatiti da sam se ja povrijedila, kao što u tom momentu nisam ni ja. Tek nakon završetka predstave, kada se povreda „ohladila“ vidjela sam šta je u pitanju – prisjeća se Aida.

Nakon doktorskih pregleda, saznala je da je njena profesionalna baletska karijera završena.

- Jednostavno, moje tijelo je u tom momentu odreagiralo na taj način. Nakon određenih doktorskih analiza, došli smo do konstatacije da ću ja morati prekinuti svoju profesionalnu plesačku karijeru. To šokantno saznanje da nešto, u šta ste vi uložili trud, neće biti dio vaše dalje aktivnosti je za mene bilo najbolnije – ispričala nam je Palinić.


Preko noći

Povreda na sceni promijenila je moj život. Avaz

Period koji je uslijedio Aida nikada neće zaboraviti. Jer, trebalo je život preko noći promijeniti iz temelja.

- Savjet koji bih poručila mladim umjetnicama je da vode računa o svom tijelu. Ipak, nije sve do nas. Uvijek je tu ta neka viša sila, jer kada nešto hoće da se desi – desi se. Neke povrede nisu kobne, nakon operativnih poduhvata dozvoljavaju igračima nastavak karijere. Nažalost, neke poput mojih ne. Ipak, nisam željela da tugujem - govori nam Palinić.

Nakon povrede je ostala u svojoj matičnoj ku}i.

- Ali u Službi marketinga i propagande. Vrlo je lijepo što imam umjetničku platformu iza sebe. Svi mi koji smo uposlenici ovog pozorišta smo u funkciji umjetnosti i umjetnika, ali i građana – dodaje ona. 

 - Povreda na sceni promijenila je moj život, no uvijek sam govorila: „Idemo dalje“ - istakla je Palinić. 

Palinić: Moje odrastanje je proteklo uz Narodno pozorište Sarajevo. AVAZ

Plesala sam s velikanima

- Moje odrastanje je proteklo uz Narodno pozorište Sarajevo. Ipak, trenutak u kojem ste došli do toga da zaigrate na sceni Narodnog pozorišta gdje od, recimo stotinu učenika, izaberu vas 12 je trenutak kada se osjećate važnim i ponosnim.

Imala sam priliku da stanem na scenu s velikim imenima baletske umjetnosti. To su za mene bili istinski trenuci sreće – prisjeća se Palinić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.