NA LICU MJESTA

Izudin Bajrović, član žirija Balkan Panorama Film Festivala: U Izmiru me svi pitaju za film "Quo vadis, Aida?"

Bilo bi lijepo da naši producenti i distributeri obrate pažnju i na ovaj festival

Izudin Bajrović u Izmiru. N. Ajnadžić

Piše: N. Ajnadžić

30.9.2021

U Izmiru se održava 7. Balkan Panorama Film Festival, koji će trajati do 3. oktobra.

Novinarka “Avaza” je gošća ovog festivala, dok je jedan od najboljih bh. glumaca Izudin Bajrović jedan od članova žirija u kategoriji za najbolji internacionalni film.


U sokaku

U centru Izmira, u sokaku Darija Morena, ulici posvećenoj pjevaču, kompozitoru, tekstopiscu i gitaristi koji se proslavio pjesmom “Brigitte Bardot” iz 1961. godine, sjedili smo s Bajrovićem na vrhu “Asansor Towera” (“asansor” znači lift), uz prelijepi pogled na grad na obali Egejskog mora.

- Prvi put sam na ovom festivalu, direktor me pozvao prije otprilike dva mjeseca i rado sam se odazvao pozivu da budem član žirija u takmičarskom programu za internacionalni film. Lijepo nam je, atmosfera je opuštena. Nadam se da će do kraja biti još bolje - kazao nam je Bajrović.

Kako je više puta istaknuto, cilj Festivala je da spoji balkanske zemlje s Turskom, a BiH ima specifičan odnos s ovom zemljom.

- Naravno, zaista postoji blizak odnos BiH i Turske, ali mi je žao što BiH u sklopu ovog festivala nije zastupljena na adekvatan način. Mislim da do sada nije bio niti jedan dugometražni bh. film u takmičarskom programu. Ove godine ima jedan kratki. Bilo bi lijepo da BiH bude malo prisutnija i da naši producenti i distributeri obrate pažnju i na ovaj festival, jer mislim da je njegova koncepcija vrlo zanimljiva - rekao je Bajrović.

Dodao je da mu se Izmir sviđa iako ovo nije prvi put da je u ovom gradu.

- Moje prvo putovanje s porodicom poslije rata, nakon opsade Sarajeva, bilo je u Izmir, davne 1997. godine. To nam je bilo prvo mirnodopsko ljetovanje. S te strane mi Izmir nije stran grad, ali još nisam imao priliku da ga obiđem na pravi način jer je to veliki grad - istakao je bh. glumac.

Svjedočili smo tokom druženja s drugim glumcima i rediteljima u Turskoj da Bajrovića skoro svi pitaju za film “Quo vadis, Aida?”, koji je bio nominiran za Oskara u kategoriji najboljeg stranog filma, a u kojem Bajrović igra jednu od glavnih uloga.


Neopravdan strah

Panorama Film Festival trajat će do 3. oktobra. N. Ajnadžić

- Očigledno je da je film odjeknuo. Stalno dobivamo potvrde za to, a, evo, i Vi ste bili svjedok, da čak i oni koji ga nisu gledali, čuli su za njega. Tako da, neki moj strah da je saznanje o filmu ostalo na lokalnom, bh. nivou je, očigledno, bio neopravdan. Film je prisutan svugdje, što je divno, jer je to film za koji ja tvrdim da je jedan od najznačajnijih dokumenata koje imamo o genocidu u Srebrenici - istakao je.


Područje bez signala


Otkrio nam je da je snimao remake serije “Kamiondžije”, u kojem će se pojaviti u jednoj epizodi.

- Uskoro bi trebalo početi u Hrvatskoj emitiranje serije “Područje bez signala”, koju smo završili na zimu ove godine. Tu igram jednu od glavnih uloga i s nestrpljenjem je čekam da vidim kako će odjeknuti. To je socijalna priča, prije svega, pomiješana s ljubavnom, rađena prema istoimenom romanu Roberta Perišića - govori nam glumac.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.