VELIKA SVEČANOST

Prvo vjenčanje carskog potomka u Rusiji od revolucije 1917.

Svečanost vjenčanja predvodio je pravoslavni kler, a katedrala je bila ispunjena stotinama gostiju

Velika ceremonija. Agencije

Piše: Fu. M.

1.10.2021

Potomak bivše ruske carske porodice oženio je italijansku mladenku, što je prvo kraljevsko vjenčanje u Rusiji od carskih vremena od prije više od jednog stoljeća i prvo takvo vjenčanje od Oktobarske revolucije.

Veliki vojvoda Georg Mihailovič Romanov razmijenio je vjenčane zavjete s Talijankom Victorijom Romanovnom Bettarini u katedrali sv. Izaka u bivšoj ruskoj carskoj prijestolnici St. Petersburgu.

Svečanost vjenčanja predvodio je pravoslavni kler, a katedrala je bila ispunjena stotinama gostiju, uključujući mladoženjinu majku, veliku vojvotkinju Mariu Vladimirovnu od Rusije, samoproglašenu nasljednicu ruske carske krune te desetak pripadnika europskih kraljevskih kuća.

Djed Georga Mihailoviča, veliki vojvoda Kiril Vladimirovič pobjegao iz Rusije tijekom revolucije boljševika 1917., prvo u Finsku, a potom se s obitelji preselio u zapadnu Evropu.

Posljednji ruski car Nikola II., njegova supruga i petero djece ubijeni su u srpnju 1918. u podrumu kuće jednog trgovca u Ekaterinburgu, gradu na Uralu, 1450 kilometara istočno od Moskve. Egzekutori su bili pripadnici revolucionarnog streljačkog voda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.