AFERE

"Pandorini papiri" razotkrivaju Šakiru i Klaudiju Šifer: Šta su rekli advokati

Šakira je naviodno skrivala imovinu u offshore kompaniji na Britanskim Djevičanskim otocima

Klaudija Šifer. Agencije

L. S. R.

4.10.2021

Klaudija Šifer (Claudia Schiffer) i  Šakira (Shakira) neka su od poznatih imena povezanih s najvećim curenjem dokumenta ikada. U dokumentima pod nazivom "Pandorini papiri" otkriveno je da su mnoge poznate ličnosti skrivale imovinu u offshore firmama kako bi utajili porez.

Po dokumentima koje je objavio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) čini se da je Šakira skrivala imovinu u offshore kompaniji na Britanskim Djevičanskim otocima. Njeni  pak tvrde da Shakira nikad nije skrivala povezanost s offshore tvrtkama te da te tvrtke ne nude porezne olakšice, piše "Daily Mail".

Kolumbijska pjevačica se ranije ove godine već našla u problemima zbog poreza. Tužiteljstvo je u Barceloni optužilo je ljetos 44-godišnju pjevačicu za neplaćanje ukupno 14.5 miliona eura poreza u Španiji između 2012. i 2014.


Šakira. Agencije

 Tužilaštvo je tvrdilo da je pjevačica živjela u Španiji više od 183 dana, svake od tri sporne godine, zbog čega smatraju da je trebala platiti porez na svoj ukupni prihod u Španiji.

Ona pak ističe da je od 2012. do 2014. bila porezni obveznik Bahama, a ne Španije, i da je samo povremeno putovala u tu zemlju. Španski mediji tad su pisali da Šakiri prijeti i zatvor zbog utaje poreza.

Advokati Klaudije Šifer su nakon curenja dokumenata u kojima se našlo i ime njemačkog supermodela izjavili da njihova klijentica uredno plaća poreze u Velikoj Britaniji gdje danas živi.

Do sada najveća baza podataka sadrži skoro 12 miliona dokumenata iz 14 offshore agencija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.