NOVI IZAZOV ZA DIKAPRIJA

Život i smrt zloglasnog vođe kulta na ekranu

Džim Džons poslao je u smrt više od 900 svojih sljedbenika

Leonardo Dikaprio. Agencije

L. S. R.

12.11.2021

Prošlo je više od 40 godina otkako je vođa kulta Džim Džons (Jim Jones) poslao u smrt samoubistvom više od 900 svojih sljedbenika, a njegova priča završit će uskoro na velikim platnima, s Leonardom Dikaprijem (DiCaprio, 46) u glavnoj ulozi.

Džons je 1955. u Indijanapolisu osnovao sektu „Peoples Temple“, a snage je 1964. udružio s „Disciples of Christs“.

U Gvajani je 1974. počeo graditi svoje naselje „Jonestown“ i uvjeravati svoje sljedbenike da dođu tamo živjeti s njim, budući da je mjesto bilo „oslobođeno ugnjetavana vlade SAD“.

Do 1978. počele su kružiti priče o kršenju ljudskih prava unutar kompleksa, što je vladu SAD navelo da pošalje svoje izaslanstvo kako bi provelo istragu. Delegaciju je u novembru 1978. predvodio Lio Rajan (Leo Ryan), a završilo je krvoprolićem. Rajana i četvoricu prebjega iz „Jonestowna“, dok su se ukrcavali na let za povratak kući, ubili su Džonsovi sljedbenici.


Leonardo Dikaprio. Agencije

Istog dana, 18. novembra 1978., Džons je organizirao masovno samoubistvo svojih sljedbenika. Život ih je izgubilo njih 918, među kojima i 304 djeteta, nakon što su ispili voćne sokove pomiješane s cijanidom. Članovi koji su odbili popiti napitak ubijani su vatrenim oružjem

Na mjestu događaja pronađen je i 45-minutna audiosnimak masovnog samoubistva. I sam Džons je pronađen mrtav na pozornici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.