ŽIVOT BALERINE U BIH

Albina Huskić za "Avaz": Balet može biti zanimljiv umjetnički iskaz u muzičkom spotu

Ponosna sam što sam bila dio kampanje brenda “Sarah Flint”, lijepo je baviti se, uz balet, nečim dodatno, izjavila je Huskić

Huskić: Jedna od najljepših bh. balerina. Agencije

Piše: A. Hodžić

19.11.2021

Jedna od najljepših bh. balerina Albina Huskić, članica Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS), trenutno radi na novoj predstavi. Zanimljivo je to da je nedavno pažnju javnosti privukla pojavom u spotu pobjednice šoua “RTL Zvijezde” Ilme Karahmet i pobjednika “Zvezda Granda” Mirze Selimovića “Mora da je ljubav”.


- Baletni ansambl Narodnog pozorišta trenutno priprema balet „Žetva“ u koreografiji Edine Papo, a na muziku Borisa Papandopula. Ova premijera spada u program obilježavanja stogodišnjice postojanja Narodnog pozorišta i planirana je za 28. decembar - kaže Huskić za “Avaz”, čiji primjer pokazuje kako izgleda život talentirane balerine u BiH.



Zagrebački aplauz

Pojavili ste se u spotu Mirze Selimovića i Ilme Karahmet. Kako je došlo do toga?


- Reditelj videospota Arnej Misirlić pozvao je mog kolegu Branka Sarića i mene da budemo dio ovog spota. Sretna sam što je neko prepoznao da balet može biti zanimljiv umjetnički iskaz u muzičkom spotu, pogotovo u vremenu kada u videospotovima gledamo i slušamo najviše šunda i kiča.


Nedavno ste nastupili u Zagrebu.


- U julu sam učestvovala na internacionalnom baletskom takmičenju „Mia Čorak Slavenska“, koje se održava svake dvije godine u HNK Zagreb. To je za mene bilo veoma vrijedno, poučno i izazovno iskustvo, koje bih veoma rado ponovila.



Huskić: Želi izazovne uloge. Betuč Polat

Kojeg se nastupa i aplauza rado sjećate?


- Rado se sjećam aplauza koji sam dobila u Zagrebu nakon izvođenja savremenog sola „Soul“ u koreografiji Belme Čečo-Bakrač, zatim izvedbe „Arapske igre“ u „Krcko Oraščiću“ te izvedbe baleta „Stabat Mater“.



Limitirana kolekcija

Postoji li neka uloga koju priželjkujete?


- Voljela bih da neko kreira neki lik po meni, odnosno i koreografski i dramaturški napravljen za mene.


Bili ste dio kampanje brenda “Sarah Flint” iz Njujorka


- Modeling je ušao u moj život sasvim neplanski i dopada mi se kada se bavim njime. Lijepo je baviti se nečim dodatno, uz balet. Veoma sam sretna što sam bila dio kampanje brenda “Sarah Flint”, koji je napravio limitiranu kolekciju obuće inspiriranu baletom, a u saradnji s “American Ballet Theater”, jednom od najboljih svjetskih baletskih kompanija.


Saradnja s Dinkom Bogdanićem


Sarađivali ste s čuvenim hrvatskim baletnim pedagogom i koreografom Dinkom Bogdanićem.


-  Dinko Bogdanić mi je pomogao da se pripremim za takmičenje „Mia Čorak Slavenska“, imali smo probe putem videopoziva, pošto je on bio u Zagrebu, a ja u Sarajevu i to je bio  jedini način da sarađujemo zbog pandemije. Upoznali smo se u Sarajevu 2019. godine, kada je došao da sprema balet „Uspavana ljepotica“ i „kliknuli smo“ na prvu. Njegova ljubav prema baletu i našoj profesiji je nevjerovatna i inspirirajuća i nadam se da ću ponovo imati priliku da sarađujem s njim.


Iznimno sam mu zahvalna na svemu što me naučio, a pogotovo na tome što se nakon rada s njim osjećam kao da ne postoji baletski pokret koji ne mogu napraviti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.