EKSKLUZIVNO

Ispovijest Adina Hebiba za "Avaz": Govorili su mi "Gubimo te", a ja sam sebi rekao "Adine, rano je"

U bolnici sam bio 34 dana, dva puta je bilo kritično

Adin Hebib. Avaz

Piše: Larisa Sarajlić-Ramović

30.12.2021

Slikar Adin Hebib (66) u ponedjeljak se prvi put pojavio u javnosti nakon što je zbog koronavirusa u Općoj bolnici u Sarajevu na liječenju proveo 34 dana. U ekskluzivnoj ispovijesti za „Avaz“ poznati umjetnik nam govori kako je dva puta bio „na rubu“, ali je danas veoma sretan što je prebrodio poteškoće i sada se nalazi na kućnom oporavku.


Izvadio sam se

Ipak, priznaje da će proći još dosta vremena da ponovo bude onaj Hebib koji je bio prije nego što se inficirao koronavirusom.

- Imao sam svinjsku gripu, ptičiju, operaciju pluća, obostranu upalu pluća, infarkt, a sad i koronu. U bolnici sam bio 34 dana, dva puta su me „vadili“... Ali hvala doktoru Ismetu Gavrankapetanoviću i njegovom timu. Svaka im čast. U ponedjeljak sam prvi put izašao zbog mog Žere. Morao sam podržati izložbu posvećenu „Crvenoj jabuci“. Žera je, ipak, mnogo napravio za ovaj grad, ali i državu - govori Hebib za „Avaz“.

Mada se nerado vraća u period borbe s koronom, govori nam da je bio u teškom stanju, iako je bio vakcinisan.

- Stalno sam bio na kisiku. Ali, eto, izvadio sam se. Spasili su me u posljednji trenutak - kaže nam slikar.

Kada je osjetio prve simptome, pomislio je da će se uspjeti oporaviti kod kuće. No, temperatura je rasla...


Adin Hebib. Avaz

Doktorica Tijana

- Rekli su mi tada doktori: “Barem pet dana.“ Ali kad uđeš, to ti je to... Dva puta sam bio u velikom problemu, bilo je kritično, ali sam sebi rekao: „Adine, rano je.“ Oko mene je bilo njih petero i ja pitam doktoricu Tijanu šta se dešava, jer hoće da mi stavi kateter. Pitam ih: „Šta je, recite mi...“, a oni mi kažu: „Gubimo Vas, profesore Hebib.“ A ja u tom momentu osjetim kako nemam kisika.

Kada te odvedu na intenzivnu, tamo si kao u inkubatoru. Tako da je dva puta bilo kritično, ali, hvala Bogu, sad je sve uredu - prisjeća se Hebib.


Izgubio sam 15 kilograma

Tokom boravka u bolnici, kaže Hebib, izgubio je čak 15 kilograma.

- Nema veze, kilogrami mi ne trebaju. Sad sam kod kuće, oporavak traje, radim vježbe, dolazi mi fizioterapeut za pluća. Ja se već krećem, ali trebat će vremena da se povratim - poručuje Hebib.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.