ČUVENA GLUMICA

Potresna ispovijest: Mira Furlan u autobiografiji otkrila da je bila žrtva silovanja

Knjigu "Voli me više od svega na svijetu" završila je neposredno prije smrti, a pojedini odlomci objavljeni su u okviru kampanje "#NisamPrijavila#

Mira Furlan: Preminula 22. januara prošle godine. arhiv

E. Ć.

10.1.2022

Legendarna glumica Mira Furlan, koja je preminula lani u 65. godini života, u autobiografiji je otkrila nekoliko šokantnih priznanja iz svog života, kao ono da je nekoliko puta bila žrtva silovanja.

Ona je sve zabilježila u odlomcima svoje knjige "Voli me više od svega na svijetu", koju je završila neposredno prije smrti. Pojedini odlomci knjige su objavljeni na stranici "javniservis.net", koja je odlučila da ih iskoristi u okviru kampanje "#NisamPrijavila", gdje žene navode razloge zbog kojih nisu prijavile zlostavljanje.

Brinula me mogućnost da će zlostavljač moj bijeg shvatiti kao izraz rasizma

- Jedne zimske noći tuširam se u Citeovoj zajedničkoj kupaonici. Puštam da voda pada po meni nakon cijelog dana hodanja po ulicama i kontempliranja o mojem samotnom, životu bez luke. Oči su mi zatvorene. Uživam u toploj vodi na koži. Iznenada me neko hvata za ramena. 

Otvaram oči, do mene u tušu je veliki, goli muškarac. Vrištim i guram ga van. Pokušava me savladati, ali moji ga krici otjeraju i on me pušta. Bježim iz tuša. Trčim na ulicu pokušavajući prekriti svoje golo, mokro tijelo malim ručnikom koji sam uspjela u zadnji čas zgrabiti u tušu. Prilično zanimljivo, ali ovaj incident nije me posebno povrijedio, skršio ili ponizio. 

Umjesto toga smatrala sam ga još jednom avanturom, još jednom opasnom situacijom koju sam vrlo spretno uspjela izbjeći. Više me brinula mogućnost da će zlostavljač pogrešno razumjeti moj bijeg kao izraz mog rasizma - navela je Furlan.

Policajci bi rekli da sam drolja

- Dok sam ćaskala i pila u nečijem stanu nakon kazališne predstave, iznenada sam završila sama s čovjekom kojeg sam jedva poznavala, čovjekom iz drugoga grada, vrlo poznatom javnom ličnošću. Zgrabio me snagom koja je bila zastrašujuća. Pričepio me je koljenom dok mi je obje ruke držao nad glavom. 

Osjećala sam se potpuno bespomoćno. Rukom mi je pokrio usta da ne vrištim. Snošaj je bio gotov za nekoliko sekundi. Možda je upravo njegova brzina bila to što me spasilo od prestravljenosti zbog napada. Moj um nije to mogao slijediti. Sve je bilo gotovo prije nego što sam uopće mogla shvatiti što se desilo. Bila sam zapanjena i bez teksta. On je nestao sljedeće sekunde - otkrila je Mira.

Ona je u odlomku knjige navela kako je razmišljala otići na policiju, ali je ipak odlučila da ne ode.

- Na čas sam pomislila otići na policiju, ali sam odlučila da neću. Znala sam da bi policajci jedan drugom značajno namigivali misleći: "Drolja. Dobila je što je zaslužila" - navela je Furlan, koja je preminula 22. januara prošle godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.