BH. MODNA PISTA

Hobi ili posao: Koliko zarađuju bh. manekenke

Od modelinga se u BiH ne može živjeti, ovdje može biti samo dobar početak, kaže Mahmutović

Mahmutović: Samo temelj karijere. Arhiva

Piše: A. Zukić

3.2.2022

Manekenstvo i modeling su oduvijek praćeni dozom misterije i nekom vrstom predrasuda, a jedna od nedoumica je i to koliko je to posao, a koliko hobi. Pogotovo se u Bosni i Hercegovini često postavlja pitanje - može li se zaraditi ili čak živjeti od tog posla. Na ovo pitanje su za „Avaz“ odgovarale bh. manekenke.

 

Sporedni posao

Džejla Mahmutović angažirana je kao model u jednoj bh. agenciji. Rekla nam je da se od modelinga ne može živjeti te da ona to smatra sporednim poslom.


Ikanović-Darman: Prioriteti su zamijenjeni. Arhiva


- Godinama je svima dobro poznato da se od modelinga u BiH ne može živjeti. To ovdje može biti samo dobar početak ili temelj karijere koju želite graditi. No, kada je riječ o zaradi u modelingu, što se tiče BiH, to može biti samo nešto sporedno u našim životima, u čemu, naravno, uživamo. Možemo imati mnogo kvalitetnih angažmana, ali kada će doći, to se nikada ne zna - rekla je Mahmutović za „Avaz“.

Sarajka Merima Ikanović-Darman, manekenka i nekadašnja Miss Turizma BiH, a sada zamjenica direktorice Džejle Glavović-Očuz u agenciji „Swan Model Menagment“, kaže da je ovaj posao plaćeniji u inozemstvu nego kod nas te da se zbog toga, također, okrenula u drugom pravcu.

Tufo: BiH je malo tržište. Instagram


- Djevojke se moraju u potpunosti posvetiti modelingu i onda mogu lijepo živjeti od toga. Meni modeling odavno nije primarno zanimanje. Osim angažmana u modnoj agenciji, bavim se digitalnim marketingom i sada su se prioriteti potpuno zamijenili. Modeling će, međutim, uvijek ostati ljubav i posao kojim ću se baviti honorarno - prokomentirala je Merima.



Priznata profesija

Mirha Tufo je još kao djevojčica uplovila u svijet modelinga. Ona smatra da taj posao u Bosni i Hercegovini može donijeti solidnu zaradu.

-  Sve zavisi od portfolija modela, modne agencije, tipa kampanje... BiH je malo tržište, a modela je puno. Modeling je u inozemstvu priznata profesija, ali moje mišljenje je da se i u BiH može korektno zaraditi - kazala je Tufo.


 

Kalkan: Modeling kao hobi. Arhiva

Modeli su u drugom planu

Merima Kalkan bila je prva pratilja Miss Earth BiH 2019. te se određeni period bavila modelingom. Radila je za jednu modnu agenciju koju je napustila te se okrenula novinarstvu, što je oduvijek i željela.


Sutović: Bila Miss Adriatic 2018.. Instagram

- Ukoliko modeling gledamo kroz agencije na bh. tržištu, zaista ne garantira uspjeh.  Agencije najčešće bukiraju mlađe modele, koji svoje prve manekenske korake ostvaruju kroz agencijske poslove. To su većinom revije ili putovanja, kroz koja jedino agencija zarađuje, a model je u drugom planu. Nažalost, modeling kao posao u našoj državi nije razvijen na nivou na kojem bi trebao biti i ne može biti primarni posao - rekla je otvoreno Kalkan.

 


Moja prva ljubav

Lara Sutović bila je Miss Adriatic Evrope 2018. i modelingom se bavi iz hobija. Kako kaže, to je njena prva ljubav.

- Sarađivala sam s mnogobrojnim domaćim i inozemnim dizajnerima i brendovima, imam divna iskustva i uspomene, ali, nažalost, smatram da je u našoj državi modeling profesija koja nije dovoljno cijenjena - kazala je Sutović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.