HUMANOST NA DJELU

Bivša žena Džefa Bezosa dosad je poklonila 9.2 milijarde dolara

Mekenzi Skot više ne najavljuje svoje donacije

Mekenzi Skot. Agencije

L. S. R.

18.3.2022

Bivša žena Džefa Bezosa (Jeff), Mekenzi Skot (MacKenzie Scott, 51), donirala je 281 miliona dolara američkom klubu "Boys & Girls". Najveća je to donacija koju je ta organizacija za vanškolske aktivnosti dobila u svojih 160 godina postojanja. 

- Darovi poput ovog su rijetki i imaju nevjerojatan utjecaj - rekao je predsjednik i izvršni direktor kluba Džim Klark (Jim Clark). 

Ovo je najveća pojedinačna donacija koju je Skot napravila. Nakon razvoda od Bezosa, u kojem je dobila 42.5 milijardi dolara, donirala je ukupno 9.2 milijarde dolara, javlja magazin "Fortune".



Skot više ne najavljuje svoje donacije, a ranije ove sedmice donirala je 20 miliona dolara medicinskom koledžu "Meharry" u Nešvilu u Tenesiju. Samo prošlog mjeseca dala je oko 250 miliona dolara, od čega je 50 miliona otišlo u Nacionalno vijeće mladih 4-H, organizaciju usmjerenu prema mladima koja se bavi poljoprivredom, a brine o šest milijuna djece u SAD-u.

Jedna od njenih brojnih donacija je i 133.5 miliona dolara neprofitnoj organizaciji Zajednice u školama koja pomaže u zadržavanju rizične djece u školama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.