NAJBOLJA GLUMICA

Dobitnica Oskara Džesika Čestejn: Sestrina smrt potpuno me promijenila, ništa mi više nije bitno

Često sam u krevet odlazila gladna, izjavila je glumica

Džesika Čestejn. Agencije

L. S. R.

29.3.2022

Dobitnica Oskara za najbolju glumicu Džesika Čestejn (Jessica Chastain) prošla je trnovit put do vrha. Magazin "Time" 2012. godine uvrstio je na popis najutjecajnijih osoba svijeta, a redovno se pojavljuje i na listama najljepših žena u Holivuda.

Rođena je u Sakramentu, u porodici oca bubnjara i majke prodavačice brze hrane na uličnom štandu. Oboje su bili tinejdžeri kad se Džesika rodila, a ona ima dvije sestre i dva brata. Iako nikad nije željela previše pričati o odnosima u porodici, jednom prilikom je otkrila da na njenom rodnom listu nema imena oca.

Nikad nije živjela s ocem niti uspostavila odnos s njim, a njena majka je potom bila s nekoliko partera, od kojih je jedan bio nasilan. 

- Jedan od majčinih partnera ušao je u sobu i zgrabio odjeću s poda. Želio je da je pospremim, a kad sam mu rekla da mi je vrati, opalio mi je šamar. Instinktivno sam ga opalila nogom u međunožje, pao je na pod. Pobjegla sam dok se ne smiri, a iako nisam znala što će se dogoditi, bila sam ponosna na sebe što sam mu uzvratila - ispričala je kasnije.


Džesika Čestejn. Agencije

Njena majka radila je nekoliko poslova kako bi ih prehranila, a često je Džesika odlazila u krevet gladna.

U srednjoj školi postala je buntovnica. Rugali su joj se zbog crvene kose i pjegica pa je počela markirati. Nije se ni družila s vršnjacima na tulumima, već je čitala Šekspirove drame.

Nakon srednje škole upisala je koledž, a potom i akademiju dramskih umjetnosti te radila uz studij kako bi ga mogla platiti. Zbog uloge u Romeu i Juliji dobila je stipendiju za prestižnu školu Julliard u Njujorku na kojoj je diplomirala 2003. godine.

- Cure na audicijama bile su preplanule plavokose mršavice, ja sam bila crvenokosa, pjegava cura s oblinama. Rekli su mi da nisam dovoljno lijepa - rekla je.

Njena mlađa sestra zbližila se s ocem prije nego je počinila samoubistvo pritisnuta teretom depresije i ovisnosti. Imala je samo 24 godine. Upravo je svoj govor nakon što je dobila Oskara posvetila podizanju svijesti o prevenciji samoubojstava.

- Njena smrt potpuno me promijenila, ništa mi više nije bitno. Shvatila sam da su gluma, filmovi, haljine i Oskari nevažni - rekla je.

Na modnoj reviji kuće "Moncler" upoznala je sina talijanskog grofa Đijana Luku Pasija de Preposuloa (Gian Luca Passija). On se zbog nje preselio u Ameriku, a svoju su vezu javno objavili 2013. godine na zabavi uoči Oskara.

Godinu dana kasnije kupili su stan u Njujorku a 2017. su se vjenčali. Godinu kasnije surogat majka rodila im je kćerku, a prije dvije godine dobili su drugo dijete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.