30 GODINA OPSADE

Zlatan Fazlić Fazla o muzičkoj sceni u ratnom Sarajevu: Krili smo da se održavaju koncerti, da ne bi pala granata

BIlo je riskantno u Domu mladih i tu je pjevao Tifa

Zlatan Fazlić Fazla. Arhiva

Piše: L. S. R.

5.4.2022

Muzičar Zlatan Fazlić Fazla cijelo vrijeme opsade proveo je u Sarajevu. Za njega su ovi dani, kada se obilježava 30 godina od opsade bh. prijestonice, veoma emotivni, i sa ponosom se sjeća kako je muzička scena živjela uprkos neprestanim napadima agresora.

- Bilo je dosta koncerta, neki su se održavali u Domu mladih, a to je bilo dosta riskantno, i samo je Tifa imao tu koncert. Žera je imao u Pozorištu mladih. Zamolili smo Irfana Durmića da nam upali dva sata struju. Upalio je i došao je i on na koncert. Tada je ministar kulture bio Gradimir Gojer. Sala je bila puna, bilo je pravo lijepo. Sa Žerom su svirali svi sarajevski muzičari, koji su ostali u gradu - kaže Fazla za portal "Avaza". 


Zlatan Fazlić Fazla. Arhiva

Govori kako je sve to bilo dosta teško i opasno.

- Bojali su se ljudi da naprave koncert i da se sazna. Jer tu se skupi dosta ljudi, i bojali smo se da eventualno ne padne granata. Nisu se reklamirali, išlo je od usta do usta, jer nije bilo dobro to reći na radiju ili bilo gdje - prisjeća se Fazla.

Također ističe veoma važnu ulogu Kamernog teatra 55 u godinama opsade.

- U cijelom ratu su imali predstave pod svijećama. To je bilo za stanovnike grada vrlo važna stvar, jer su mogli da se na sat-dva isključe iz ratne strahote - govori Fazla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.