SVAĐA NA ULICI

Reper Kidd Creole osuđen za ubistvo prvog stepena

Proglašen je krivim jer je prije više od četiri godine, u avgustu 2017.

Kidd Creole. Agencije

L. K. P.

7.4.2022

Natanijel Glover (Nathaniel Gloner), najpoznatiji kao jedan od osnivača pionirske rep grupe "Grandmaster Flash and the Furious Five", osuđen je u srijedu za ubistvo prvog stepena.

Glover, koji je nastupao pod imenom Kidd Creole, proglašen je krivim jer je prije više od četiri godine, u avgustu 2017., nasmrt izbo beskućnika Džona Džolija (John Jolly) tokom svađe na ulici, prenosi "The New York Times". Sukob je započeo kada je Glover prošao pored Džolija na ulici i njih dvojica su razmijenili nekoliko riječi. Glover se okrenuo, prišao Džoliju i dvaput ga ubo nožem za odreske u torzo, rekli su tužitelji.


Nakon što je grupa turista pronašla Džolija na tlu, on je prebačen u bolnicu, gdje je preminuo od posljedica uboda nožem. Glover je odjurio nekoliko ulica dalje do mjesta gdje je u to vrijeme radio, presvukao se i očistio nož u sudoperu, kazali su tužitelji. Otprilike 15 minuta kasnije, Glover je napustio svoje radno mjesto, ušao u podzemnu željeznicu i bacio nož u kanalizaciju u blizini stanice podzemne željeznice u Bronksu, gdje ga je kasnije pronašla policija. Sutradan je uhapšen.

U vrijeme hapšenja vlasti su rekle da je smrtonosni susret, koji je snimljen sigurnosnom kamerom, započeo jer je Glover vjerovao da Džoli čini seksualni napad kada je rekao:

"Šta ima?" dok je Glover prolazio pokraj njega. Glover, rekli su tužitelji, je vjerovao da komentar ukazuje na to da Džoli misli da je on homoseksualac.

Glover bi trebao biti osuđen 4. maja. Prijeti mu maksimalna kazna od 25 godina zatvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.