OGLASILA SE NA INSTAGRAMU

Konstrakta odgovorila na prozivke zbog slova „Z“: Zemlja je ipak ravna

Na svom Instagram storiju podijelila tri fotografije

Konstrakta. Nova.rs

L. K. P.

26.4.2022

Konstrakta, predstavnica Srbije na Eurosongu izazvala je buru reakcija na društvenoj mreži Twitter zbog vaskršnje fotografije na kojoj su stolovi, koji su bili dio scenografije, navodno u obliku slova "Z" koje je zabranjeno u mnogim zemljama Evrope, jer su ruska vojna vozila u Ukrajini označena tim slovom.

Neki korisnici društvenih mreža su to shvatili kao provokaciju, iako se sama Konstrakta nije bavila politikom niti davala bilo kakve izjave o tome.

Konstrakta se u svom stilu oglasila nakon haosa na društvenim mrežama.

Ona je na svom Instagram storiju, podijelila tri fotografije.

Na jednoj je pisalo:

"Danas sam shvatila, ipak je ravna"



Objava Konstrakte. Instagram

Na drugoj:

"2Pak je živ"





Objava Konstrakte. Instagram

A na trećoj:

"I svemir je ravan".




Objava Konstrakte. Instagram

Sa ova tri storija, namjera Konstrakta je kako prenose srbijanski mediji, da opiše sav besmisao insinuacija i pokušaja ljudi da od stolova, koji su dio scenografije, naprave "teoriju" zavjere, jer bi onda trebalo vjerovatno da vjerujemo i da je zemlja ravna ploča i da je reper 2Pak ipak živ.

RTS, koji je na svojoj stranici objavio fotografije, u svom saopćenju demantovao je, da fotografije imaju bilo kakvu političku poruku:

- Radio Televizija Srbije oštro osuđuje neprimjerene insinuacije nekih pojedinaca na društvenim mrežama da sto na fotografiji naše predstavnice na Pjesmi Evrovizije, zbog toga što podsjeća na slovo „Z“, ujedno „predstavlja podršku ruskoj vojsci u ratu u Ukrajini“. Odlučno demantujemo bilo kakvu sličnu namjeru i smatramo zlonamjernim dovođenje u vezu naše predstavnice sa aktuelnom političkom situacijom u svijetu. Stolovi na fotografiji se više od tri godine koriste za potrebe naših emisija, a u ovom slučaju su iskorišteni za samo jedno fotografisanje. Učitavanje nekog novog smisla tom scenografskom elementu apsolutno je besmisleno, a u nekim slučajevima i zlonamjerno. Originalan nastup i pojava predstavnice Srbije intrigiraju ne samo našu, već i svjetsku javnost, ali uvijek i jedino kao umjetnički performans za koji je sigurno da je okrenut ljubavi prema čovjeku i životu - naveli su u saopćenju RST-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.