PJEVAČICA

Dua Lipa o svojoj povezanosti s Kosovom: Vjerovali su u mene kad niko nije

Čula sam priče koje su me duboko potresle, rekla je pjevačica

Dua Lipa. Instagram

A. Z.

11.5.2022

Dua Lipa, britanska pjevačica i kantautorica, našla se na naslovnici novog broja časopisa "Vogue", za koji je dala veliki intervju u kojem se, među ostalim, dotakla i svog kosovskog porijekla.

"Vogue" u članku ističe da pjevačica osjeća veliku povezanost s krajem svojih predaka, a napisali su i da su se tamo u zadnjim godinama prošlog stoljeća dogodili veliki sukobi. "Njeni roditelji, Dukagjin i Anesa, su 1992. bježeći od nasilja napustili Prištinu, u egzodusu u kojem je iz regije izbjeglo oko milion Albanaca zbog sustavnih progona koje je nad etničkom većinom na Kosovu provodio Slobodan Milošević, napisali su.

Na Kosovo je, kaže Dua Lipa, s obitelji preselila kad joj je bilo 11 godina. Preko noći je, stoji u "Vogueu", "od albanske djevojke koja želi da je zovu Amber da bi zvučala više engleski postala engleska djevojka koja govori albanski s naglaskom". 

- Kad sam čula priče svoje ujne i bakinih prijateljica o tome kako su izgubile očeve, braću, kako su ih odvukli iz njihovog doma iz Kosova, te su me stvari duboko potresle - prisjetila se pjevačica.

Dua, čije ime na albanskom znači ljubav, ističe se ne isključivo svojom fizičkom pojavom nego i po načinu na koji je odlučila koristiti utjecaj koji ima kao zvijezda, napisali su u "Vogueu" te su istaknuli kako ona, usprkos svojoj "dominaciji na ljestvicama", nije kompetitivna.

To pak, piše "Vogue", pripisuje svojem bliskom odnosu s kosovskom zajednicom: "Oni su mi toliko dali. Vjerovali su u mene kad niko drugi nije. Zato i ja, ako već mogu, želim pogurati druge ljude", rekla je pjevačica za časopis te je istaknula kako je uvijek "na strani potlačenih", što se i vidi iz njenog zalaganja za prava izbjeglica, za LGBTQ prava i za jednakost svih rasa

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.