FESTIVAL U KANU

Ukrajinski filmski reditelj: Nehumano je okrenuti se protiv svih Rusa

On je predstavio novi dokumentarni film o bombardiranju Njemačke tokom Drugog svjetskog rata

Sergej Loznica u Kanu. Agencije

L. S. R.

25.5.2022

Proslavljeni ukrajinski reditelj Sergej Loznica je na Filmskom festivalu u Kanu rekao da je nehumano okrenuti se protiv svih Rusa unatoč razornoj invaziji na njegovu zemlju.

On je predstavio novi dokumentarni film o bombardiranju Njemačke tokom Drugog svjetskog rata. Prirodna historija uništenja koristi arhivske snimke kako bi se prikazala užasna cijena koju su tokom sukoba platili civili. 

- Razlog zbog kojeg film tako snažno podsjeća na trenutnu situaciju je to što se ispostavilo da još uvijek nismo riješili ovaj problem i da je uništavanje civilnih ciljeva još uvijek legitimna metoda vođenja rata - rekao je Loznica za AFP.


Sergej Loznica. Agencije

Usprkos užasu trenutnog rata, Loznica se posvađao s mnogim sunarodnjacima zbog svog stava prema bojkotu Rusa. U martu je izbačen iz Ukrajinske filmske akademije nakon što je odbio sve ruske umjetnike staviti "u isti koš" rekavši da bi bilo bolje "ujediniti slobodoljubive i slobodoumne ljude svijeta protiv ruske agresije".

U Kanu je bilo razilaženja oko odluke organizatora da u glavno takmičenje za Zlatnu palmu uključe ruskog reditelja Kirila Serebrenikova. Iako je Serebrenikov osudio rat i otišao u egzil, mnogi iz ukrajinskog filmskog svijeta tvrde da se njegova prošlost povezuje s ruskom vlašću i to što ga je financirao oligarh Roman Abramovič podrazumijeva da ove godine treba biti isključen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.