SARAJEVO

Emir Hadžihafizbegović smijenjen sa pozicije direktora Kamernog teatra 55, poznat i njegov nasljednik

ajvažnije je da Kamerni teatar 55 nastavi s radom i da to bude u skladu sa zakonom, rekao je Hadžović

Hadžihafizbegović: Prije nekoliko dana dobio punu podršku u radu. Arhiv

E. Ć. / Ljudski.ba

9.9.2022

Emir Hadžihafizbegović više nije v.d direktor Kamernog teatra u Sarajevu. Vijest o njegovoj smjeni potvrdio je ministar kulture i sporta Samir Avdić za Ljudski.ba. Avdić je potvrdio da će Hadžihafizbegovića naslijediti Muhamed Hadžović, sarajevski glumac s dugogodišnjom karijerom.

Hadžovića je iznenadila vijest o imenovanju, ali je istakao da osjeća odgovornost prema Kamernom teatru da preuzme poziciju v.d. direktora.

- Sutra ću se sastati s ansamblom i od razgovora s njima u mnogome ovise dalji potezi jer ova funkcija može trajati par dana, a možda i duže dok se ne izabere direktor. Najvažnije je da Kamerni teatar 55 nastavi s radom i da to bude u skladu sa zakonom - rekao je Hadžović.


Hadžović: Osjeća odgovornost. Arhiv

Podsjetimo, u maju ove godine Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo tražio je smjenu Hadžihafizbegovića s mjesta pozicije direktora Kamernog teatra 55 jer je član predsjedništva Stranke Demokratske Akcije (SDA).

Cijelu priču pokrenuo je režiser Ahmed Imamović koji je prijavio Hadžihafizbegovića, ali tražio i od Vlade FBiH da ga smijeni s pozicije člana Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju. Imamović smatra da je Hadžihafizbegović u Kamerni teatar i Fondaciju imenovan nezakonito jer se nalazi na poziciji u političkoj stranci. Pri tome Hadžihafizbegovića je optužio i da je dao lažnu izjavu, a sve je završilo i na sudu.

Hadžihafizbegović je krajem prošlog mjeseca izbjegao smjenu, za razliku od Aleša Kurta koji je smijenjen sa funkcije direktora SARTR-a nakon što mu nije usvojen izvještaj o radu.

On je najavio borbu do kraja, a naveo je i kako mu je prije samo 100 sati novoimenovani Upravni odbor dao punu podršku u radu, a onda je uslijedila vijest o smjeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.