VELIKI FINALE

Zoran Predin za „Avaz“: Predviđam kraj krvavog mamurluka u regionu i ponovno povezivanje u ekonomsku konfederaciju

Teško nam padaju posljednji koncerti, ali znamo da je to pravi način da okončamo priču "Lačni Franz"

Zoran Predin. Arhiv

Piše: L. Sarajlić-Ramović

11.9.2022

Kultni slovenski rok bend „Lačni Franz“, nakon pune 43 godine od osnivanja, prestaje postojati. Bend se oprašta od publike regionalnom turnejom „Veliki finale“, koja će završiti 1. januara 2023. godine.

Frontmen Zoran Predin (64)još osamdesetih godina prošlog stoljeća stekao je status jednog od najznačajnijih rok pjesnika bivše Jugoslavije, a zbog njegovih pjesama tada se učio slovenski jezik.


Antologijske pjesme

"Naj ti poljub nariše ustnice", „Praslovana", "Ne mi dihat za ovratnik", "Čakaj me", "Jebiveter", "Na svoji strani"... antologijske su pjesme grupe, sastava čiji naziv u prijevodu znači "gladni Franz", kao asocijacija na Hungry Joe iz knjige „Kvaka 22" i njegovu glad za rok muzikom.

Prekaljeni roker Predin je u otvorenom intervjuu za „Dnevni avaz“ govorio o prestanku postojanja grupe, njihovim decenijama na muzičkoj sceni, političkoj situaciji, Sarajevu...

 Zbog čega ste donijeli odluku o prestanku s radom „Lačnog Franza“?

- Dogodila se ista stvar kao s originalnom postavom 1997. godine. Dečki su se zaposlili, došli u godine za osnivanje porodice i time postavili bend u poziciju vikend banda, što za „Lačni Franz“ ne dolazi u obzir. Naš bend i brand zaslužuju oproštaj na pravi način.

 S kakvim emocijama radite posljednje koncerte?

- Pa, teško nam pada, ali znamo da je to pravi način. Koncertni program oproštajne turneje nazvali smo „Veliki finale“, znači „The best of Lačni Franz“, pjesme iz svih albuma plus nekoliko iznenađenja.

Ipak, 43 godine nije malo.

- Nije. I 19 albuma nije malo. Ostavili smo dubok trag od osamdesetih pa do danas. Umjetničko svojski i svirački inovativni.

 Jeste li možda u međuvremenu razmišljali da promijenite odluku?

- Ne. 1. januara 2023. godine „Lačni Franz“ odlazi u historiju. Zadovoljan sam svojom dugom karijerom u kojoj su se događale tektonske muzičke promjene. Ostali smo živi u duhu i umjetničkom izrazu mladi, i zbog toga je sada pravo vrijeme za oproštaj.


"Lačni Franz": Grupa nastala prije 43 godine. Arhiv

Crni humor

 Kada se osvrnete na sve te decenije „Lačnog Franca“, šta je ono na šta ste posebno ponosni?

- Na imidž benda koji uvijek iznenađuje vrhunskom svirkom i originalnim crnim humorom. Na bend koji je na svojim koncertima kroz desetljeća okupljao srodne duše svih uzrasta.

Je li Vam danas žao što ste neke stvari napravili kako ste napravili?

- Za neke možda da, pogotovo u smislu zvučne slike, jer smo imali u prvoj fazi puno problema ugođaj žive svirke prenijeti na svoje studijske albume. Uživo smo tada bolje zvučali nego na pločama. No, posljednjih dvadeset godina više nije tako.

Postoji li za Vas posebna pjesma „Lačnog Franca“?

- Ima više posebnih. „Praslovan“, „Ne mi dihat za ovratnik“, „Naj ti poljub nariše ustnice“.

Čime ćete se baviti kada grupa definitivno ode u historiju?

- Ja, Zoran Predin, ostajem u muzicima sa svojim koncertnim programima: „Zoran pjeva Arsena“, Gypsy swing sa Damirovom „Django Group“, „Tragovi u sjeti“ s Matijom Dedićem, „Gastarbajter trubadur“ s Kvintetom Tončija Grabušića, kantautorski program u duetu „Srebrni pioniri“ s gitaristom Igorom Polakom. A vrlo aktivan sam i kao pisac. Posljednje tri knjige su „Druga žena u haremu“, „Glavom kroz zid“ i „Mongolske mrlje“, sve su prevedene i na hrvatski i srpski, a upravo je u pripremi za izdanje i moj drugi roman.

 Tokom karijere često ste nastupali u Sarajevu. Imate li neku posebnu svirku?

- U sjećanju mi je ostala ona prva svirka u Domu mladih u Skenderiji, početkom osamdesetih godina, prvi koncert Miljenka Jergovića, u organizaciji Mire Purivatre, i prvi poslijeratni u podrumu Akademije scenskih umjetnosti, dok je još bio policijski sat.



Držim palčeve

 Pratite li politička dešavanja u regionu, jer Vaše pjesme davnih 80-ih bile su itekako društveno angažirane?

- Pratim. Držim palčeve, da i pjevam pjesmu „Ja vraćam sunce u svoj dan“. Trebali bi je emitirati barem jednom dnevno.

Imali ste običaj kazati kako su se Vaša predviđanja kroz pjesme obistinila. Za "Miss Europe" iz 1982. kazali ste da pretkazuje raspad sistema, "Sirene tulijo" iz 1986. godine rat u Jugoslaviji...... Možete li predvidjeti šta nas na području bivše Jugoslavije čeka?

- Kraj krvavog mamurluka i ponovno povezivanje u ekonomsku konfederaciju.


Operacija srca

Koliko je operacija srca promijenila Vaš život?

- Potpuno. Počeo sam pospremati za sobom.


Oproštaj u BiH

Hoće li turneja „Veliki finale“ možda obuhvatiti neke gradove i u Bosni i Hercegovini?

- Hoće. Početkom novembra planirali smo nastupe u Sarajevu i Mostaru. Definitivno ćemo uključiti Tešanj, a voljeli bismo i u Tuzlu i Zenicu, pa na povratku još u Banju Luku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.