IZA ZIDINA PALAČE

Čuvar kraljicinih tajni: Ko je paž koji je Elizabeti služio 44 godine

Kad je kraljica odlučila da više neće piti alkohol, Pol Vajbru je džin zamijenio sokom od jabuke.

Pol Vajbru. Agencije

L. S. R.

16.9.2022

Na procesiji u kojoj se lijes s tijelom kraljice Elizabete II u srijedu prevezao iz Bakingemske palate do Vestminstera, britanskim je medijima jedan čovjek, koji nije član kraljevske porodice, posebno zapeo za oko. Riječ je o pažu  Polu Vajbru (Paul Whybrew), kojeg "Daily Mail" naziva "najvjernijim kraljicinim čovjekom".

Zbog svoje visine od skoro dva metra  dobio  je nadimak "Tall Paul", a bio je jedan od tek tri zaposlenika palače koji su dobili poziv da prisustvuju procesiji. Kraljicu je počeo služiti s 19 godina, a britanske novine pišu da je jedan od rijetkih ljudi na dvoru koji nema neprijatelja i koji se dobro slaže sa svim članovima kraljevske porodice.

Kraljicu je služio 44 godine, a prošle je godine postao dvorski službenik s najdužim stažem.

Pol bi predavao kraljici telefon kada bi nervozno čekala poziv princa  Harija (Harry), koji bi zvao iz Kalifornije. On bi palio televizor kada su na programu bile njene omiljene serije. Kad je kraljica odlučila da više neće piti alkohol, on je džin zamijenio sokom od jabuke.



Uz kraljicu je bio u mnogim teškim trenucima, poput raspada brakova njene djece, a u javnosti će najviše biti upamćen po ulozi u spotu s Danijelom Krejgom (Daniel Craig) kao Džemsom Bondom (James Bond), koji je snimljen za Olimpijske igre u Londonu 2012. godine.

"Daily Mail" navodi da je tokom službe zaradio još jedan nadimak, Čuvar kraljicinih tajni.

- Znao je da je mogao dobiti bilo koji posao u privatnom sektoru i zarađivati više nego što je zarađivao, ali mu to nikad nije palo na pamet. Osjećao je da je njegovo mjesto uz kraljicu, što je bila i njena želja. Potpuno mu je vjerovala. On zna mnoge njene tajne, ali ih nikad neće otkriti - rekao je izvor blizak pažu za "Daily Mail".

Kraljica Elizabeta. Agencije

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.