ODLAZAK MONARHA

Kraljica Elizabeta bila je informirana šta će se desiti ako umre u inozemstvu

Izvorno, operacija "Overstudy" uključivala je plan vraćanja kraljice u Ujedinjeno Kraljevstvo na malom BAe 146

Kraljica Elizabeta. Agencije

L. S. R.

19.9.2022

Prije nego što je umrla, kraljica Elizabeta bila je informirana o planovima da se njeno tijelo, u slučaju da umre u inozemstvu, transportira natrag u Ujedinjeno Kraljevstvo u vojnom avionu.

Izvorno, operacija "Overstudy" uključivala je plan vraćanja kraljice u Ujedinjeno Kraljevstvo na malom BAe 146. Ali je ideja odbačena zbog problema koji su se pojavili prilikom utovara lijesa u teretni prostor nakon smrti princeze Dajane (Diane) 1997.



Kraljica Elizabeta. Agencije

Umjesto toga, kraljica je trebala biti prebačena kući avionom C17 Globemaster Kraljevskih zračnih snaga, a tako se i vratila u London nakon što je preminula u Balmoralu u Škotskoj, izvještava "Stoke on Trent Live".

- Godine 2009. godine dobio sam zadatak pregledati i ponovno napisati planove operacije "Overstudy", koji detaljno navode kako ćemo vratiti kraljicino tijelo u domovinu ako umre u inozemstvu.

Kada sam od kraljice tražio odobrenje za promjenu aviona, ona je na čitavu situaciju imala samo jedan komentar: "Ako je to dovoljno dobro za moje dečke u vojsci, onda je dovoljno dobro i za mene" - ispričao je zapovjednik Pit Morgan (Pete). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.