CRVENI TEPIH U TORONTU

Tuzlanka na festivalu u Kanadi: Rođena kao muško, a 2014. promijenila spol

Andreja Pejić je rođena kao Andrej 1991. godine

Andreja Pejić. Agencije

Piše: L. S. R.

22.9.2022

Prije nekoliko dana završen je Filmski Festival u Torontu, gdje se pojavila i Andreja PejićNajpopularnija transrodna manekenka igra pop zvijezdu Amandu Lir (Lear) u ostvarenju “Daliland”, drami o burnom braku čuvenog slikara Salvadora Dalija i njegove muze Gale. 

Andreja je došla s bratom Igorom, a crvenim tepihom prošetala je u opancima.

Bosanskohercegovačka manekenka Andreja Pejić pokorila je modni svijet još i prije nego što je 2014. godine odlučila promijeniti spol.

Andreja je rođena kao Andrej 1991. godine u Tuzli, a roditelji su joj se razveli ubrzo nakon njenog rođenja. Nju i brata Igora odgajale su majka i baka, a BiH su napustili tokom rata. Od 2000. godine Andreja živi u Australiji.

Nakon što je završila školu zaposlila se u jednom lancu brze hrane gdje ju je primijetio jedan agent i uveo ju u svijet mode gdje su ju brzo zapazili i angažirali slavni svjetski dizajneri. 

Od samih početaka nosila je muške i ženske revije "Jeana Paula Gaultiera", a MODELS.com uvrstio ju je na listu najboljih 50 modela svijeta i to na 18. mjesto. Iste je godine bila uvrštena na popis 100 najseksepilnijih žena svijeta.

Godine 2013. godine našla se na naslovnicama svjetskih medija nakon što je objavila vijest o promjeni spola i otvoreno progovorila o toj temi.

- Ljudi su mi govorili da ću izgubiti ono što nosim u sebi i da više neću biti zanimljiva, da na svijetu postoji već puno lijepih djevojaka - izjavila je u intervjuu za "Vogue", a godinu dana kasnije podvrgnula se zahvatu i kaže da zbog te odluke ne žali.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.