NE ŽALI ZBOG ODLUKE

Bosanka koja je promijenila spol: Od muškarca do ljepotice

Andrej je promijenio spol i postao Andreja Pejić

Andreja Pejić. Instagram

L. S. R.

13.11.2023

Andreja Pejić jedan je od najpoznatijih transrodnih supermodela na svijetu. Manekenka i glumica iz BiH svjetsku je slavu stekla kao jedna od najuspješnijih manekenki, a svijet mode pokorila je još i prije 2014. godine, kada je odlučila promijeniti spol i postati žena.

Rođena u Tuzli

Rođena je 1991. u Tuzli, odrasla u Australiji, a sada živi u Los Anđelesu. Svjetsku je pažnju privukla kao manekenka koja je nosila i muške i ženske komade. Na pisti se prvi put pojavila 2011. godine kao Andrej Pejić. Andrej je promijenio spol i postao Andreja Pejić.

Roditelji su joj se razveli ubrzo nakon njenog rođenja. Brata Igora i nju odgajale su majka i baka, a BiH su napustili tokom rata.

Andrej Pejić je 2014. godine prošao kroz operaciju promjene spola te promijenio ime u Andreja.

- Ljudi su mi govorili da ću izgubiti ono što nosim u sebi i da više neću biti zanimljiva, da na svijetu postoji već puno lijepih djevojaka -  izjavila je u intervjuu za "Vogue", a godinu dana kasnije podvrgnula se zahvatu i kaže da zbog te odluke ne žali.



Novu karijeru gradi na filmu. Zasad se pojavila u nizu malih uradaka, uključujući triler The Other Me iz 2022. i komediju Habit iz 2021. s Bellom Thorne u glavnoj ulozi. Debitirala je 2019. godine u filmu Djevojka u paukovoj mreži.

Na brojnim naslovnicama

Prošle je godine ukrala pažnju na premijeri filma "Daliland", koji govori o jednom od najvećih umjetnika 20. stoljeća Salvadoru Daliju. Andreja se u filmu pojavljuje u ulozi Amande Lir (Lear), a svoju plavu kosu ofarbala je u tamnosmeđu.

Andreja je bila prvi transrodni model na naslovnici muškog magazina GQ, prva na naslovnici "Voguea", a prije toga "Ellea", "Marie Clairea", "Harper's Bazaara" i "L'Officiela". Zbog svoje transrodnosti stekla je mnoštvo obožavatelja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.