60. ROĐENDAN INDEXA

Fadil Redžić za "Avaz": Drago mi je sresti se s kolegama s kojima sam dijelio kruh, vino i note

Slavljenički koncert u Domu mladih 25. oktobra

Fadil Redžić. Facebook

Piše: L. Sarajlić-Ramović

7.10.2022

Povodom 60. rođendana legendarnih „Indexa“ bit će održano pet koncerata u regionalnim centrima. Turneja počinje 23. oktobra u Ljubljani, u Cankarjevom domu, a dan kasnije na redu je zagrebački „Lisinski“.

U rodnom gradu „Indexa“ rođendanski koncert bit će održan 25. oktobra u kultnom Domu mladih. Na koncu, 27. i 28. oktobra, koncerti su zakazani u Beogradu u MTS dvorani, odnosno Skoplju, u koncertnoj dvorani Filharmonije.


Svirke i probe

Sarajevska koncertna proslava, uz neke od članova „Indexa“, okupit će sjajne izvođače: Branka Đurića Đuru, Harija Mata Harija, Dadu Topića, Nenu Belana, Zorana Predina, Dejana Cukića, Amela Ćurića, Nermina Puškara, Dinu Jelusića, Tamaru Todevsku, Željku Katavić-Pilj, Sašu Dragaša, Aidu Mušanović-Arsić, Tifinu kćerku Saru Vojičić, Alena Mustafića i druge.

Pratit će ih muzičari Fadil Redžić, Peco Petej, Neno Jurin, Sinan Alimanović, Vlado Pravdić i drugi.

Oni će izvoditi hitove „Indexa“, najdugovječnije i jedne od najznačajnijih bosanskohercegovačkih grupa, ali i jedne od najboljih ex-yu grupa, koja je žarila i palila od 1962. do 2001. godine.

„Balada“, „Bacila je sve niz rijeku“, „Da sam ja netko“, „Plima“, „Sanjam“ evergrini su koji se pjevaju i danas, kada više nema Davorina Popovića, Bode Kovačevića, Đorđa Kisića...

Fadil Redžić, jedan od osnivača“ „Indexa“, za „Avaz“ je govorio o predstojećim koncertima, kultnom Domu mladih, o kolegama...

S kakvim emocijama idete ususret koncertima za 60. rođendan „Indexa“?

- Uvijek mi je izuzetno drago i uzbudljivo sresti se s kolegama muzičarima i vokalnim solistima s kojima sam dijelio kruh, vino i note.

Kroz mnogo toga smo zajedno prošli i uvijek ima mnogo toga što želimo jedni drugima reći. Nažalost, krug je sve manji i manji i mnoge priče ostat će nedorečene.

U Sarajevu ćete svirati u Domu mladih. Veže li Vas nešto posebno za tu dvoranu?

- Kad je otvoren, Dom mladih je postao naša druga kuća. Svirke i probe, druženja sa slikarima i pjesnicima, bilijar. Sve smo imali što se poželjeti može.

Kada se osvrnete iza sebe, iznenadi li Vas brojka od 60 godina od osnivanja grupe?

- Nekako se te godine dosta vremena prikriju, a potom odjednom bubnu pa nas šokiraju.

 Koji period grupe je Vama najdraži?

- Kraj 60-ih i 70-te.

Naše pjesme

 Koliko, prema Vašem mišljenju, bh. društvo cijeni i čuva uspomene na „Indexe“?

- Mislim da nas mnogi podržavaju i cijene, no za društvo u cjelini nisam siguran. Naše pjesme su te koje najviše čine za nas.

Vidite li možda među mladim snagama nasljednike „Indexa“?

- Sarajevo ima odlične grupe raznih stilova i žanrova, talentirane i svestrane. Moji favoriti su „Letu štuke“.



Sve je pod znakom pitanja

Već duže vremena Vaša adresa je u Americi. Razmišljate li možda o povratku u Sarajevo?

- Otkad sam u penziji, provodim pola godine u Sarajevu i Makarskoj. Dosta vremena provedem i na jedrenju obilazeći jadranske otoke. Vremena nisu vesela i sve mi se čini nekako pod znakom pitanja. Neki tvrde da je 3. svjetski rat već počeo. Neizvjesnost je postala naša svakodnevica. Koliko smo uopće u mogućnosti da donosimo odluke o tome gdje ćemo sa sobom. Ipak, nekako se kotrljamo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.