POSEBNA EMOCIJA

Bezvremenski hit "Bacila je sve niz rijeku" krije dvije tužne ljubavne priče

Stvaranje ove pjesme započeo je Fadil Redžić, basista Indexa

Kemal Monteno i Davorin Popović. Facebook

N. A.

17.3.2023

Pjesma legendarnih Indexa "Bacila je sve niz rijeku" nakon objave postala je veliki hit, ali i zaštitini znak Indexa. Osim što nosi posebnu emociju, ova pjesma krije i jednu zanimljivu priču.

Naime, stvaranje ove pjesme započeo je Fadil Redžić, basista Indexa, on je napisao muziku dok je boravio u Sovjetskom Savezu na turneji sa drugim bendom.

On je svojevremeno ispričao kako je nastala muzika za pjesmu, a poslije i tekst.

- Bio sam daleko od drage, već sam bio u braku, onda me uhvatila tuga pa sam zasvirao na gitari i odsvirao to. Onda sam dao Kemi i on se zaljubio i to je sročio, a meni se to nije svidjelo u prvi mah, taj tekst, usred bašče… ali poslije mi je odgovarala, izuzetan tekst -  rekao je.

Samo nastajanje pjesme je specifično, ali i priče koja se krije iza stihova. Tekst pjesme govori o dvije velike ljubavi, a emocije je prenio u stihove Kemal Monteno.

- Nija baš sasvim moja priča, dvije su priče spojene u toj pjesmi, jedna je mog Davorina Popovića, druga je moja iz mladih, dječačkih dana - dodao je.

On je tada bio zaljubljen u jednu djevojku iz Čapljine.

- Šta ću, zaljubio se... Pođem ja u Čapljinu nju da potražim, odem onim ćirom do tamo. Lutam, gledam hoću li je negdje sresti, ništa ne znam, ni gdje živi, ma ništa... I idem tako po onoj Čapljini, ljeto, osamdeset stepeni, i odjednom, na nekom ćošku, stoji ona, bosa, a oko nje, cvijeće. Prodaje cvijeće. I meni tako ta slika ostane. Otud ti je "stajala je usred bašte ko najljepši cvijet" - otkrio je jednom prilikom Monteno.

Međutim, to nije sve, ova pjesma opisuje tragičnu sudbinu Davorina Popovića, frontmena Indexa. On je bio u vezi s jednom djevojkom iz Sarajeva. Iako je njihova ljubavna veza bila ozbiljna, djevojka nije bila spremna za brak. Međutim, ostala je u drugom stanju, a nisu planirali dijete. Par je odlučio da će se vjenčati ali uoči vjenčanja, djevojka je abortirala i zauvijek napustila Davorina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.