AVAZ NA LICU MJESTA

Još jedna maestralna režija Kokana Mladenovića: U NPS-u izvedena predstava "Što na podu spavaš" autora Darka Cvijetića

I sam Cvijetić igra u predstavi nastaloj prema romanu u kojem je pokušao pronaći način da progovore, i mrtvi i živi

Sa večerašnje izvedbe predstave "Što na podu spavaš". Avaz

Piše: N. Aj.

10.10.2022

U Narodnom pozorištu Sarajevo večeras je izvedena predstava regionalne teatarske koprodukcije "Što na podu spavaš" autora Darka Cvijetića, prema njegovom istoimenom romanu. Režiju potpisuje Kokan Mladenović.

Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo, Scene MESS, Gradskog dramskog kazališta "Gavella" iz Zagreba i Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad.

Cvijetić kroz ličnu prizmu je govorio o ratnim događajima u BiH, stradanjima, ubijanjima, dobru i zlu...

- U romanu sam pokušao pronaći način da progovore. I mrtvi i živi. Svako od junaka ima jednu repliku, krik, poglavlje u romanu. Monodramu. Jer, moji likovi, fiktivni ili faktivni, govore horski, kao u grčkim tragedijama. Majka ima poseban jezivi teret. Nije tako bilo, popravlja ona sinovljevu (autorovu) priču. Moje sjećanje je drukčije, ponavlja. Ona bi to, misli, drukčije rekla, ne tako ogoljeno, jer ona se čuva da ne huli na život, na sudbinu. Da joj drugi sin, brat moj, regrutovani devetnaestogodišnjak, ostane živ - rekao je Cvijetić.

Sa večerašnje izvedbe predstave "Što na podu spavaš" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Publika u NPS-u je u dahu gledala predstavu, a naposlijetku je glumce, te reditelja, autora i dramaturge nagradila ovacijama i aplauzom.

U predstavi igraju Merima Lepić-Redžepović, Aldin Omerović, Saša Krmpotić, Maja Izetbegović, Sven Šestak, Tena Nemet Brankov, Ivan Grčić, Nikola Baće, Aleksandra Pleškonjić, Darko Radojević, Stevan Uzelac, Igor Pavlović i sam autor romana Darko Cvijetić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.