IZVEDBA U NPS-U

Cvijetićev roman "Što na podu spavaš" na daskama koje život znače: Pokušaj ulaza u srce ličnog bola, pritoka "rijeke krvi"

U romanu sam pokušao pronaći način da progovore. I mrtvi i živi, rekao je Cvijetić

Večeras izvedba "Što na podu spavaš" u NPS-u. Narodno pozorište Sarajevo

Piše: N. Aj.

10.10.2022

U Narodnom pozorištu Sarajevo večeras u 19.30 sati bit će izvedena predstava "Što na podu spavaš" pod rediteljskom palicom izvrsnog Kokana Mladenovića, koji je radio i dramaturgiju.

Rađena prema istoimenom romanu Darka Cvijetića, ova drama govori o onome što je autor preživio tokom rata 1990-tih godina. Ne samo da je učestovao u stvaranju predstave, već Cvijetić i igra u njoj.

- Pokušaj ulaza u srce ličnog, osobnog bola, pritoka "rijeke krvi" i pitanje koje bolesni otac postavlja sinu, dok on na podu dežura, u očevim posljednjim danima. Roman sam fokusirao na porodično – oca, majku i brata, devetnaestogodišnjeg regruta u JNA. Stradanje tih nesretnih dječaka po kasarnama u ratnom okruženju, još uvijek je, nažalost, tabu tema.

Detalji iz predstave "Što na podu spavaš" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

U prepletu rasplesanih dokumenata, rekao bi Kiš, pred njim umiru vojnici, vršnjaci, dječaci razvaljene Jugoslavije. Jedan će izgorjeti u kamionu, dok su se izvlačili iz kasarne "Viktor Bubanj" u Sarajevu kroz fiktivnu Jugoslavensku ulicu, od drugog, mrtvog, uspio je sačuvati ruku.

U romanu sam pokušao pronaći način da progovore. I mrtvi i živi. Svako od junaka ima jednu repliku, krik, poglavlje u romanu. Monodramu. Jer, moji likovi, fiktivni ili faktivni, govore horski, kao u grčkim tragedijama. Majka ima poseban jezivi teret. Nije tako bilo, popravlja ona sinovljevu (autorovu) priču. Moje sjećanje je drukčije, ponavlja. Ona bi to, misli, drukčije rekla, ne tako ogoljeno, jer ona se čuva da ne huli na život, na sudbinu. Da joj drugi sin, brat moj, regrutovani devetnaestogodišnjak, ostane živ - rekao je, između ostalo, Cvijetić.

Predstava je projekt četiri kulturne institucije iz tri države, BiH, Srbije i Hrvatske, i to Narodno pozorište Sarajevo, Festival MESS, Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada te Dramsko kazalište „Gavella“ iz Zagreba.

Sutra, 11. oktobra planirano je reprizno izvođenje "Što na podu spavaš".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.