PRIVUKLA PAŽNJU U KATARU

Ko je Moza bint Naser, supruga katarskog šeika i jedna od najljepše odjevenih žena svijeta

Godine 1995. utemeljila je katarsku Fondaciju za obrazovanje, znanost i razvoj zajednice

Predivna Moza bint Naser. Instagram

N. Aj.

22.11.2022

Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru tema je broj jedan u svijetu. Na otvorenju veliku pažnju privukla je i Moza bint Naser (Nasser), supruga šeika Hamada bin Kalifa al Tanija (Khalif Al Thani), nekadašnjeg katarskog emira, i majka sadašnjeg emira Tamima bin Hamada al Tanija.

Za tu priliku odjenula je jednobojnu "Pradinu" kombinaciju. Nosila je dugu bordo haljinu od satena, koju je upotpunila jaknom u istoj boji te tradicionalnom maramom. Kombinaciju je upotpunila svjetlucavim brošem i efektnim nakitom, a nosila je i bordo salonke i brendiranu torbu od kože. Moza bint Naser nosila je i ljubičasti karmin, a strani mediji su njezinu modnu kombinaciju opisali kao "otmjenu i moćnu".

Povodom Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru oglasila se na Instagramu i svima poželjela dobrodošlicu.

- Došlo je vrijeme. Dobrodošli u Katar i sretno svima - poručila je i objavila nekoliko fotografija sa suprugom i djecom.

Moza bint Naser poznata je po svom istančanom stilu, a mediji je nerijetko zovu i "kraljicom stila". Godine 2015. proglašena je jednom od najbolje odjevenih žena na svijetu.

Rođena je 8. avgusta 1959. godine u obalnom gradu Al Koru, na sjeveru Katara, u plemenu Al-Misned. Njezin otac Naser bin Abdulah al misned (Nasser bin Abdullah Al-Missned) bio je ugledni katarski biznismen i opozicijski vođa za vrijeme vladavine šeika Kalifa bin Hamada bin Abdulaha Al Tanija.

Moza bint Naser provela je svoje rane godine u Kuvajtu i Egiptu, ali se vratila kući 1977. Na katarskom sveučilištu upisala je studij sociologije, a obrazovanje je završila devet godina kasnije, 1986. godine. Kasnije je stekla magisterij iz javne politike u islamu na sveučilištu Hamad bin Kalifa. Za Hamada bin Kalifa Al Tanija udala se 1977. godine, a zajedno imaju sedmero djece.

Njezin najstariji sin Jasim bin Hamad bin Kalifa al Tani prvobitno je imenovan za prijestolonasljednika. Godine 2003. zamijenio ga je drugi sin Tamim bin Hamad al Tani. Njeni ostali sinovi su šeik Joan (Joaan), šeik Mohamed i šeik Kalifa (Khalifa). Kćerke su joj Šeika al Majasa (Sheikha Al-Mayassa) i Šeika Hind (Sheikha).

Moza bint Naser najpoznatija je po svom radu u području obrazovanja i zdravstva. Godine 1995. utemeljila je katarsku Fondaciju za obrazovanje, znanost i razvoj zajednice. Pod njenim predsjedavanjem nastavlja raditi na uspostavljanju Katara kao lidera u području obrazovanja, naukei i kulture.

Primila je brojne međunarodne nagrade i dobila niz počasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.