PORUKE NA ODJEĆI

Mlada dizajnerica Sumeja Arifović za "Avaz": Kriva je... budi bijes u meni

Poruke koje se odnose na ravnopravnost, bulimiju, anoreksiju, ali i to da odjeća ne treba biti samo za mršave djevojke

Piše: E. Abaz

9.12.2022

Arifović: Inspiraciju pronalazi u svemu. amnam.photo

Sumeja Arifović je dizajnerica i tvorac brenda “Meyacota“, a namjera joj je da kroz svoje kreacije pošalje društvene poruke za koje smatra da su važne.

Između ostalog, motivi na odjeći koju ona kreira, su poruke koje se odnose na ravnopravnost, bulimiju, anoreksiju, ali i to da odjeća ne treba biti samo za mršave djevojke.


Simbol za snagu

Za “Avaz” je istakla da njena kolekcija nosi naziv “I am woman”, odnosno “Ja sam žena”.

- Splet nedavnih događaja, koji obuhvataju silovanje djevojčice na Kosovu, medijski prostor silovatelju u Srbiji kao i borba za slobodu izražavanja žena u Iranu su probudili bijes u meni. Jedna rečenica mi se poput pokvarene ploče vrtjela po mislima, a to je: “Kriva je zbog toga šta je nosila”. Ako smo stvarno “krive” zbog naše odjeće, onda ću napraviti kolekciju o feminizmu koju će svi jasno znati pročitati - istakla je Arifović.

Dodala je da želi da njene kreacije budu oružje protiv ograničenih umova.

- Jedna od mojih kreacija urađena je s printom poznatih žena koje su ostavile trag i postale uzor mnogima. To su žene iz svijeta nauke, književnosti, filma, mode, a neke od njih su pripadnice monarhije. One su simbol za samostalnost, snagu, znanje, kreativnost i podsjetnik da jedna žena može promijeniti svijet – navela je Arifović.


Arifović: Kreacija s printom poznatih žena koje su ostavile trag. Instagram

Kako kaže inspiraciju pronalazi u svemu, bila to muzika, film ili neka anegdota iz života.

- Sitnica koju opazim u nekoj sceni ili tekstu je dovoljna da dobijem inspiraciju za kreaciju. Smatram da je jako važna ideja koja stoji iza kolekcije i do sada sam ispred samog kroja, odnosno vizuala kreacije, stavljala misao, poruku koju želim poslati svijetu kroz svoj rad. Slušajući pjesmu “The Man” od Tejlor Svift (Taylor Swift) shvatila sam da je borba za ravnopravnost žena, poruka koju ovog puta želim poslati – kazala je ova mlada dizajnerica.


Mali problemi

Ističe da mladi trebaju cijeniti ono što imaju.

- Previše se u ovim godinama opterećujemo malim problemima koji su u našim očima veliki, te ne razmišljamo o tome da smo na početku života i da tek treba da naučimo šta znači gubitak, borba i tuga. Postoje trenuci u našim životima kada se nađemo na raskrižju, uplašeni, zbunjeni, bez putokaza. Izbori koje donosimo u tim trenucima mogu definisati ostatak našeg života – kazala je Arifović.

Arifović: Mojim kreacijama borim se protiv ograničenih umova. Instagram

Sreća će doći

Sumeja je govorila o tome kako su mladi ljudi česti nestrpljivi.

- Trebaju biti svjesni da će sreća doći bez obzira koliko život bio težak u jednom trenutku – govori Arifović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.