DAMA NOVINARSTVA

Duška Jurišić, direktorica TVSA, za "Avaz": Vjerovatno je bolje svima kad me nema na TV-u, osim meni

Temelji RTV doma u kojem se nalazi i TVSA su čvrsti, ali krov prokišnjava

Jurišić: Neuništiva dama novinarstva. Arhiv

Razgovarao: Adi Hodžić

18.12.2022

Televizija Kantona Sarajevo je proglašena televizijom godine, a direktorica Duška Jurišić dobitnica je specijalnog priznanja i proglašena je za najmenadžera u oblasti medija u izboru najuspješnijih menadžera i kompanija jugoistočne i srednje Evrope u 2022. godini.

Dobar rezultat

- Nisam očekivala priznanje i nikad nisam radila za priznanja. Svaki čovjek ima neku misiju i ona mi je puno važnija od dobre prezentacije i popularnosti, koju donosi često pojavljivanje u javnosti. I kada sam bila novinarka, rijetko sam davala intervjue. Ni danas nisam aktivna na društvenim mrežama. Utoliko mi je draže da je dobar rezultat prepoznat – kazala nam je Jurišić.


Jurišić s laureatima. J.Hadžić

 Kakvo je danas stanje na javnim servisima?

- Želim da vjerujem da trebamo biti zadovoljni rezultatima. Jednom prilikom je Jelena Obućina, odlična novinarka NewsMax Adria, jednostavno objasnila zašto je napustila javni servis rekavši kako se kuća ne može praviti od krova. Poslije skoro 30 godina na javnim servisima, moram priznati da sam se zabrinula nakon što sam pročitala njenu izjavu.

Međutim, smatram da bi bilo nekorektno i nepošteno reći kako svijet počinje od nas. Temelji RTV doma u kojem se nalazi i TVSA su čvrsti, ali krov prokišnjava. Ne šalim se. Takvo je stanje i faktičko i u prenesenom značenju. Prije nekoliko dana, kolega, koji trenutno obavlja dužnost savjetnika u državnoj službi, a koji i nije posebno naklonjen TVSA, kazao mi je kako ima utisak da su javni servisi u BiH na nekoj vrsti autopilota, a da se samo kod nas na TVSA vidi da se nešto u programu događa. Prihvatila sam to kao kompliment, što mi je i potvrdio.

Prema mišljenju mnogih, neko ste ko je uzdigao TVSA na jedan viši nivo.

- Hvala na komplimentu, ali televiziju ne možete uzdići sami. Neophodan je tim. Imam sreću što sa svojim kolegama, ali i prijateljima Dženanom Ibrović i Harisom Dučićem (izvršni direktori) rješavam sve zadatke i probleme. Ipak, troje nije ni približno dovoljno za funkcioniranje televizije. Najveći teret ponijeli su novinari i kolege i kolegice iz produkcije. Žao mi je što takvi poduhvati prođu neopaženo, ali TVSA je imala cjelodnevni otvoreni program skoro dvije godine prenoseći sve relevantne informacije o stanju i borbi protiv pandemije. Televizija zahtijeva timove na jednom mjestu, distancu je teško održati, rijetko je bilo moguće raditi od kuće. Građani su bili umorni, opterećeni, zabrinuti, uplašeni. 


Potvrđena smjena

Uprkos pozitivnim promjenama, u prethodnom periodu bilo je i najava Vaše smjene, kako to danas komentirate?

-To je bila zvanična, potvrđena najava smjene. Čak je i bez javnog konkursa objavljeno ko će tu dužnost obavljati nakon mene. Peticiju protiv smjene, koju su pokrenuli Arijana Saračević, Haris Pašović i Dino Mustafić, potpisali su Sinan Alić, Senad Avdić, Senada Ćumurović, Emir Habul, Danijal Hadžović, Bakir Hadžiomerović, Edina Kamenica, Borka Rudić, Jasmin Duraković, Danis Tanović, Srđan Vuletić, Jasmila Žbanić, Nerzuk Ćurak, Ćamil Duraković, Zijo Gafić, Ognjenka Finci, Damir Ibrahimović, Senada Kreso, Damir Šagolj....

 Mnoge ličnosti su Vas podržale...

- Rijetkost je da se kreira tako visok nivo pritiska javnog mnijenja da se političke odluke promijene. Bilo je i izjava, koje su mi laskale. Senad Avdić je napisao da imam ratnog staža više nego kompletan sastav Glavnog odbora SDA. Faruk Kapidžić je kazao na sjednici Vlade „jesam li ja glup, ali mi o ovoj direktorici koju kao hoćemo da smijenimo, imamo samo riječi hvale“. Fahrudin Radončić je napisao: "Možda i nisam bio njen miljenik, ali ona zaslužuje punu podršku da profesionalno i neovisno vodi tu TV kuću“. Kada je prestalo interesovanje medija, napadi su krenuli. Moram biti iskrena do kraja – protiv smjene je bio i tadašnji premijer Mario Nenadić i lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić. Bio je to sretan splet okolnosti, koji je omogućio ostanak, a za uspjeh je trebalo mnogo više.

 Svojevremeno ste radili kao autorica i voditeljica vrlo gledanih TV formata. Imate li više takvih ambicija s obzirom na Vaše znanje i iskustvo?

- Hamza Bakšić je bio u pravu kada je o novinarstvu govorio kao divnoj profesiji, koju na vrijeme treba napustiti. Iskreno, voljela bih uređivati i voditi emisiju, ali ne znam kako bi na to reagovala Sindikalna organizacija i Vijeće uposlenika TVSA. Šalim se. Ne vjerujem da bi se to dopalo bilo kome na političkoj sceni. Puno pitam. Nema kompromisa. Ovako je vjerovatno bolje svima. Osim meni.


Duška Jurišić. J. Hadžić

Ko želi političku emisiju od sat vremena

- Formati i u TV novinarstvu, da bi opstali, moraju biti kraći, direktniji i otvoreniji. Niko više ne želi sat vremena provesti gledajući političke emisije, ako ne ponudite provokaciju, ako ne razmišljate brzo, ako ne pitate sve što građane interesuje, a ne mogu ili ne smiju javno da pitaju. Nema nikakve dileme da glavni grad BiH treba imati svoj javni radio-televizijski servis. Zato je potrebna namjera i želja da TVSA bude nezavisan i utjecajan kreator mišljenja javnog mnijenja, a da se osjećaj privremenosti riješi njenim preseljenjem u prostore koji će odgovarati uslovima savremene televizije – rekla je Jurišić.


Zračak nade

- Prema istraživanju javnog mnijenja, gledaoci su cijenili zračak nade i optimizma koji je TVSA davala, da svakom zlu dođe kraj, pa i pandemiji. Brojni su izazovi menadžmenta u javnom preduzeću. Zahtijeva predanost, energiju, kada napravite jedan, vrate vas pola koraka nazad. Ali svaki novi je napredak, doduše pola, po pola... - govori Jurišić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.