SLAVA SA SVRHOM

Žene iz BiH koje su iskoristile popularnost za humanitarni rad: Bosanske ljepotice u službi dobra

Aida Đonlić-Hilgart uspjela je skupiti uz podršku pratilaca 30.000 dolara iz izbjeglice iz Afganistana

Đonlić-Hilgart i Dženkis. Društvene mreže

Piše: Adi Hodžić

8.1.2023

Humanitarni rad se oduvijek vezivao za poznate ličnosti koje su svoju popularnost iskorištavale u dobre svrhe da nekome pomognu.

U posljednje vrijeme svjedoci smo kako žene porijeklom iz Bosne i Hercegovine sve više učestvuju u humanitarnim akcijama u našoj zemlji i svijetu.


Gala večer

Manekenka Indira Muminović porijeklom iz Srebrenice pojavila se nedavno na crvenom tepihu gala humanitarne večeri čuvenog "Dream Ball" u Abu Dabiju.

Inače, ovaj događaj ima za cilj da napravi značajnu promjenu u životima žena i djece s Bliskog istoka.


Muminović: Zablistala na humanitarnoj gala večeri. Društvene mreže

- Jako su mi važni takvi događaji, jer volim da pomažem i jako sam ponosna što sam mogla da učestvujem na takav događaj. Bilo je jako lijepo i upoznala sam baš interesantne osobe koje su poznate u Arapskim Emiratima. Pričali smo o biznis temama i o budućim humanitarnim projektima. Važno mi je da ljudi, pogotovo što već puno u životu imaju i što su uspješni, pomažu drugima koji nemaju i kojima pomoć treba. „Global Gift Gala“ je super projekt i organizira se nekoliko puta u godini u različitim zemljama. Najpoznatiji „Global Gift Gala“ ambasadori su Megan Markl (Meghan Markle), Alesandra Ambrosio (Alessandra), Maraja Keri (Maria Cerey), Dejvid Bekam (David Beckham) i Eva Longorija – rekla nam je Muminović.

Aida Đonlić-Hilgart iz Brčkog s adresom u Americi prošla je trnovit put do odlaska u Ameriku iz ratnog grotla u BiH te danas i sama pomaže izbjeglice. Aida je tako prošle godine pomagala u sakupljanju vrijedne donacije za izbjeglice iz Afganistana. Ova humanitarka uspjela je, uz podršku svojih pratilaca, tada sakupiti čak 30.000 dolara.


Emocionalni tobogan

- Otkad znam za sebe, mantra mog oca bila je „niko nikada nije postao siromašan davanjem“. Čak i kao izbjeglice u Njemačkoj, koje nisu imale mnogo, gledala bih svoje roditelje kako neprestano daju. Sasvim je prirodno da su usadili dar darivanja mojoj braći i sestrama i meni. Osjećam se pozvanim da pomognem, srce me boli za onim koji su manji sretni kao što sam ja nekad bila, kao izbjeglica koja se i sa sedam godina brinula da li će naš sljedeći obrok biti zagarantovan. Sada kada sam obilno blagoslovljena, želim podijeliti svoje blagoslove. Izbjeglice iz Afganistana nisu ništa drugačije. Ne osjećam se posebno kao da sam učinila dobro djelo, jednostavno sam bila na pravom mjestu u pravo vrijeme, s pravom zajednicom i pravom prilikom. Bio je to emocionalni tobogan koji je pomagao afganistanskim izbjeglicama jer sam sebe vidjela kao dijete koje je sišlo s tog leta u Bahreinu u tranziciji u bolji život u Americi – rekla nam je Đonlić-Hilgart.


Đonlić-Hilgart: Želim podijeliti svoje blagoslove. Društvene mreže

Bosanskohercegovačka manekenka Esma Voloder iz Gračanice s adresom u Australiji nedavno je boravila u Indiji zbog humanitarnih aktivnosti.

Voloder: Osjećaj pomaganja me upotpunjuje. Društvene mreže

- Dugo sam uključena u humanitarne projekte širom svijeta. Bez toga se ne osjećam dobro, osjećaj pomaganja upotpunjuje čovjeka. Trenutno sam u Indiji zbog projekta “90MillionSmiles”, koji je osnovao dr. Satiš Sikha (Satish) kako bi pomogao u izgradnji centara za djecu. Projekt, također, pokriva obrazovanje, hranu, odjeću i kompletnu zdravstvenu zaštitu žena i djece u sklopu fondacije. Dr. Satiš Sikha uvijek isporučuje hranu u sjedište fondacije, tako da svako može doći tu da jede. To je globalni projekt za koji se nadamo da ćemo ga dovesti u Bosnu. Fokus dr. Sikhe je na ženama i djeci širom svijeta. Nadam se da ću, kad posjetim Bosnu sljedeći put, moći dalje proširiti svoj dobrotvorni rad – rekla nam je Voloder.


Humanitarni karakter

Jedna od najuspješnijih manekenki u Bosni i Hercegovini Amra Džeko iskoristila je medijsku pozornost, koju ima zajedno sa suprugom Edinom Džekom, da se bavi humanitarnim radom.


Džeko: Iskoristila popularnost u dobre svrhe. Društvene mreže

Amra je tako sa Senitom Slipac pokrenula OREA Art Market koji ima humanitarni karakter od kojeg godinama već sav prihod od prodaje ulaznica se donira Udruženju “Srce za djecu koja boluju od raka” za potrebe Roditeljske kuće. Inače, do sada je kroz ovu humanitarnu akciju OREA Art Marketa, prikupljeno više od 20.000 KM.


Sinonim za filantropkinju

Sinonim za filantropkinju u našoj zemlji svakako je Sanela Dženkins (Jenkins), koja je s drugim slavnim osobama nedavno pomogla skupiti 8,5 miliona dolara za fondaciju Eltona Džona (John).

Dženkins: Pomaže domovini BiH. Društvene mreže

Sanela je i sama prošla težak put i bila izbjeglica iz ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine, a danas stipendira neke projekte na čuvenom Univerzitetu UCLA, u saradnji s glumcem Šonom Penom (Sean Penn). Inače, Sanela redovno pomaže i svojoj domovini Bosni i Hercegovini, ali i drugim zemljama kojima je to potrebno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.