LOS ANĐELES

Ovo su dobitnici Zlatnog globusa: Večer Stivena Spilberga

Najboljim dramskim glumcem proglašen je Kevin Kostner za rad u seriji "Yellowstone"

Stiven Spilberg s ekipom filma. AP

L. S. R.

11.1.2023

U Los Anđelesu je održana 80. dodjela Zlatnih globusa, koja je protekla u znaku  Stivena Spilberga (Steven Spielberg). On je proglašen najboljim rediteljem, a njegovo autobiografsko ostvarenje "The Fablemans" proglašen je za najbolji dramski film.

U kategoriji najbolje komedije i/ili mjuzikla laureati su ekipa filma "The Banshees of Inisherin". Ovo ostvarnje je dobilo i nagrada za najbolji scenarij.

Najboljim animiranim filmom proglašen je "Guillermo del Toro’s Pinocchio", dok je najbolji strani film "Argentina, 1985" .

Ostin Batler (Austin Butler) i  Kejt Blanšet (Cate Blanchet), nagrade su dobili za za dramska ostvarenja u biografskim filmovima "Elvis" i "TÁR".

Kolin Farel (Collin Farrell) i  Mišel Ieo (Michelle Yeoh), laureati su u kategorijama mjuzikla i/ili komedije, a nagrađeni su za ostvarenja u filmovima "The Banshees of Inisherin" i "Everything Everywhere All at Once".



Najbolja televizijska dramska serija je "House of the Dragon", dok je najbolja limitirana serija "The White Lotos". Među HBO-ove naslove probio se "Abbott Elementary" koji je proglašen najboljom humorističnom serijom.

 Najboljim dramskim glumcem proglašen je Kevin Kostner (Costner) za rad u seriji "Yellowstone", dok je nagrada za najbolju dramsku glumicu ponovno pripala Zendayji zbog njenog ostvarenja u seriji "Euphoria".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.