OBJAVLJUJE AJETE

CNN: Endru Tejt koristi islam za promociju

Potpuno se promijenio, požalila se djevojka

Endru Tejt. Twitter

A. O.

18.2.2023

Kontroverzni influenser Endru Tejt (Andrew Tate) krajem prošle godine prešao je na islam i od tada je, kako tvrdi CNN, dobio ogroman broj pratitelja na koje je imao jako loš utjecaj, te da islam koristi kako bi promovirao samog sebe, i stekao fanove među njima.

Tejt, koji se trenutno nalazi u zatvoru u rumunjskom Bukureštu zbog optužbi za silovanje i trgovinu ljudima, i dalje je aktivan na Twitteru, i objavljuje gotovo svakodnevno, a među tim objavama ima i onih vjerski koje su znatno popularnije, lajkanije i komentiranije od drugih.

Prikupljena svjedočanstva

CNN je prikupio svjedočanstva nekih pripadnika islamske religije, koji su svjedočili lošem utjecaju koji je Tejt ostavio na zajednicu. Jedna je intervjuirana žena, po imenu Iman, rekla kako se njezin, sada već bivši, dečko pretvorio u nasilnika, kako ju je pokušavao kontrolirati i da joj je zagorčao život svojim ponašanjem.


- Potpuno se promijenio. Primijetila sam da postajem potpuno pasivna prema njemu i izbjegavam se suočavati s njim. Počeo me vrijeđati, iskorištavati i omalovažavati - požalila se djevojka CNN-u.

Druga je djevojka, po imenu Serena, pak rekla kako je Tejt ostavio jako loš utjecaj na njezinu braću koja imaju 21 i 23 godine, da su se počeli ponašati mizogino i da ih nije mogla prepoznati nakon što su odgledali Tejtove videe prošle jeseni.

- Jedan je brat vrijeđao majku kada ne bi skuhala ručak, govorio je meni i majci da je naša dužnost kuhati. Objašnjavala sam mu kako je pao pod utjecaj Tatea, a on mi je rekao da nemam pravo na mišljenje i da prestanem govoriti - požalila se.

Iskorištava vjeru za promociju

Kako piše CNN, ovo su samo neki od primjera kako je Tejt počeo širiti svoju mizoginiju i seksizam kroz muslimansku religiju i kako izvrće islam i koristi ga kako bi promovirao sebe i svoje stavove.

A kako se može vidjeti prema njegovim objavama na Twitteru i reakcijama na njih, Tejt uistinu dobiva jaku podršku fanova kada objavljuje citate iz Kur'ana ili kada spominje religiju.


Naprimjer, na posljednje dvije objave, u kojima je citirao Kur'an, skupio je, na jednoj 6.4 miliona pregleda, a na drugoj 3.6 miliona pregleda.

Skupio je i 119.000, odnosno 52.000 lajkova, i kombinirano više od tri i po hiljade komentara.

Podsjetimo, planetarno popularni bivši kickboksač i sudionik britanskog reality showa Big Brother proslavio se promocijom luksuznog života, mizoginim komentarima i govorom mržnje na društvenim mrežama, pa je tako tvrdio kako žene snose dio krivnje ako su silovane i da zapravo pripadaju muškarcima.

Prepirka s Gretom

Poznat je i po javnim prepirkama s klimatskom aktivisticom Gretom Tanberg (Thunberg), a u posljednjoj od njih izvukao je deblji kraj. Tejt je uhapšen krajem decembra 2022. godine nakon što je podijelio video (uzvraćajući udarac Tanberg) na kojem su se vidjele kutije pizze iz rumunskog lokalnog lanca pizzerija Jerry‘s Pizza.

Policija mu je navodno po isječcima iz toga videa i ušla u trag. Dan kasnije Greta mu se narugala komentirajući kako je njihova internetska svađa pomogla u uhićenju influencera: "Ovo se događa kada ne reciklirate svoje kutije za pizzu."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.