ŽIVOTNA PRIČA

Supruga Al Kaponea mu je oprostila ubistva ali ne i prevare

U izvještaju čikaškog magazina, Mae je opisana kao da je izblijedjela svoju plavu kosu kako bi odgovarala kosi Alove ljubavnice

Meri "Mej" Džozefin Koflin i Al Kapone. Društvene mreže

N. A.

14.3.2023

Meri "Mej" Džozefin Koflin rođena je 11. aprila 1897. u Bruklinu u Njujorku.

Njeni roditelji su bili irski imigranti koji su se preselili u Ameriku deceniju prije njenog rođenja da bi započeli novi život. Odgajana u blizini italijanskog kvarta, Mae nije bila strana italijanskoj zajednici u Njujorku. Imala je veliku porodicu, tri sestre i dva brata koji su svi odgajani u čvrsto religioznom, irsko-katoličkom domaćinstvu.

Bistra i marljiva

Dok je odrastala, Mae je bila bistra i marljiva, išla je u školi, a takođe je bila ambiciozna i vrijedna. Međutim, nakon što joj je otac umro od srčanog udara kada je imala samo 16 godina, Mae je morala da napusti školu kako bi našla posao kako bi izdržavala svoju porodicu. Pronašla je posao u fabrici kutija. Nije ni znala da će u istoj fabrici upoznati čovjeka koji će uskoro postati njen muž, Alfonsa "Al" Kaponea.

Bez obzira na to što je bila dvije godine starija od njega, Mae i Al su odmah kliknuli. Nije poznato kako su se njih dvoje tačno upoznali, ali neki kažu da su se sreli na zabavi u Kerol Gardensu, dok drugi kažu da je udvaranje organizovala Alova majka, koja je poznavala Mae iz crkve. U svakom slučaju, njihova veza je brzo započeta. Al je lako očarao njenu porodicu, a Mae je brzo primljena u porodicu Kapone uprkos irsko-italijanskim korjenima.

Rano je Mae zatrudnjela i to prije braka, ali to nije smetalo ni jednoj porodici. Tri sedmice nakon što su dobili sina, Alberta Fransisa "Sonija" Kaponea, Mae i Al su se vjenčali u crkvi Svete Marije, u Bruklinu 1918. godine.

Meri "Mej" Džozefin Koflini i Al Kapone. Društvene mreže

Poznati ženskaroš

Iako je Al zaista voleo Mae, bio je poznati ženskaroš. Dok je radio kao izbacivač za mafijaškog bosa Džejmsa "Velikog Džima" Kolosima, imao je tendenciju da se udvara ženama. Nakon što je spavao sa jednom od prostitutki, Al je dobio sifilis. Priča se da je on zapravo prenio taj sifilis svojoj porodici.

Njihovo dijete Soni bilo je sklono infekcijama, vjerovatno od sifilisa, i u ranom djetinjstvu je razvio mastoiditis, što je zahtijevalo rizičnu operaciju mozga zbog koje je djelimično ostao gluh. Vjeruje se da je Mae također dobila sifilis od svog muža, pošto njih dvoje nikada više nisu imali djece nakon rođenja prvog sina. Bolest je vjerovatno prouzrokovala da Mae nekoliko puta rodi mrtvorođenče ili pobaci.

Tokom njihovog braka, Mae je bila svjesna Alovih poslova. Bila je ona vrsta žene koja je ostala budna do kasno i spremala hranu za svog muža i njegove "kolege" u sitne jutarnje sate, i nema sumnje da je načula razgovore koji se vode za stolom. Ali Mae je bila odana žena svom mužu i nikada nije rekla ni riječ.

Mae je bila u redu sa krijumčarenjem i ubistvima, ali ono sa čime nije bila u redu je Alovo stalno varanje. Zaista nije bila tajna da je bio ženskaroš, ali kada bi dobio sifilis, nije tražio nikakvo liječenje jer bi to značilo da će morati da prizna svoje nedozvoljene radnje svojoj ženi.

Kaponeova propast

Jedna od Alovih ljubavnica bila je 15-godišnja djevojka plave kose. Poslije tri godine braka, a Mae je bilo dosta. U izvještaju čikaškog magazina, Mae je opisana kao da je izblijedjela svoju plavu kosu kako bi odgovarala kosi Alove ljubavnice u odgovoru "Znam šta radiš". Time je tiho osramotila svog muža pred cijelom njegovom familjom. Nažalost, nema konkretnih dokaza iza ove glasine.

Al je konačno uhapšen zbog utaje poreza i osuđen je na 11 godina u saveznom zatvoru 1931. "Lice sa ožiljkom", kako je bio poznat, poslat je u Alkatraz. Dok je bio u zatvoru, njegovo fizičko i mentalno zdravlje se pogoršavalo. Kada ga je posjetila u zatvoru, Mae je proganjala štampa, koja bi je ispitivala o zdravlju njenog muža. Njen odgovor? 

- Da, ozdravit će. On pati od potištenosti i slomljenog duha, koje pogoršava intenzivna nervoza.

Meri "Mej" Džozefin Koflini i Al Kapone. Društvene mreže

Nikada nije dozvolila da mu organi propadaju zbog sifilisa

Poslije sedam godina dobrog ponašanja, Al je dobio prevremeno puštanje iz zatvora, ali iz zatvora nije izašao isti čovjek. Sifilis mu je uništio mozak. Njegov mozak je od tada pa do smrti bio kao mozak dječaka od 12 godina. Ali uvijek odana supruga, Mae je ponovo uzela Ala da se brine o njemu i ostala uz njega dok su se snalazili u ovom novom izazovu.

Mae je vodila posebnu brigu o svom mužu nakon njegovog oslobađanja iz zatvora. Od svojih pajtosa dobijao je 600 dolara sedmično ali Al je sada bio sklon da brblja sam sebi i razgovarao sa nevidljivim ljudima u svojoj kući. Za Mae je postalo veoma važno da zaštiti svog muža od štampe, jer je izlazak u javnost sada bio opasan za njenog muža. Ako bi rekao nešto što ne smije, stari prijatelji bi možda morali da ga posjete i da ga zauvijek ušute.

Pred kraj Alovog života, Mae se pobrinula da dobije najbolji mogući medicinski tretman. On je zapravo bio jedan od prvih ljudi koji su primili penicilin zbog svoje bolesti ranih 1940-ih. Nažalost, za njega je bilo prekasno, a znajući da dolazi neizbježno, Mae je počela da preduzima mjere predostrožnosti. Prišla je svom parohijskom svešteniku da obavi njegove posljednje obrede, a nedugo zatim, 25. januara 1947. godine, Al je umro od srčanog udara.

Šta se dogodilo sa Mae nakon što je Al Kapone umro?

Nakon smrti svog muža, Mae je iskreno tugovala. Kasnije u životu, postala je ljubazna i odana baka, ali je uvijek djelovala usamljeno. Njena unuka je jednom rekla:

- Kao da je kuća umrla kada je on otišao. Iako je živjela osamdeset devet godina... nešto u njoj je umrlo kada ju je on napustio. U njihovoj kući više se nikada nije popela na drugi sprat i umjesto toga spavala je u drugoj spavaćoj sobi na prvom spratu, nikada nije jela u trpezariji i na kraju je prodala dom u kojem je imala tolike uspomene.

Njujork post je objavio da je Mae spalila sve dnevnike koje je napisala i ljubavna pisma koja je dobijala od svog muža dok je bio u zatvoru i tako spriječila dalja saznanja o njegovom privatnom i poslovnom životu.

Nakon njegove smrti, naslijedila je od muža nevjerovatnih 1.3 milijarde dolara (današnja vrijednost) i provela ostatak života u staračkom domu na Floridi.

Umrla je 6. aprila. u 89. godini života.

Meri "Mej" Džozefin Koflini. Društvene mreže

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.