NAKON POLITIKE

Prilikom posjete Njemačkoj kralj Čarls pravio sir

Ali to nam je dalo priliku da malo porazgovaramo s kraljem, što inače ne bi bilo moguće, rekao je fon Maltzan

Kralj Čarls tokom pravljenja sira. AP

A. O.

31.3.2023

Nakon što je ujutru „čačkao“ sa berlinskom političkom elitom, kralj Čarls III se zaputio u nJemačko selo u jednostavnu popodnevnu posJetu organskoj farmi, gdJe je britanski monarh pomogao da se napravi sir narandžaste boje sa otiskom krune.

- Čuli smo da je kralj veliki ljubitelj sira - rekla je Katja fon Maltzan (von), koja sa suprugom vodi farmu Brodovin 80 kilometara sjeveroistočno od njemačkog glavnog grada.

Pravljenje kreacije

- Iskoristili smo to kao priliku da napravimo vlastitu kreaciju za njega - rekao je farmer njemačkoj novinskoj agenciji dpa.

Brodowin King je sir u stilu Tilsiter-a prožet sokom od mrkve kako bi mu dao "malo slatkoće i narandžastu boju, poput britanskog čedara", dodao je.

Čarlsova posjeta je naglasila njegovo interesovanje i posvećenost ekološkim ciljevima. Njegova trodnevna posjeta Njemačkoj - njegovo prvo putovanje u inostranstvo kao britanskog monarha - također je uključivala prijem posvećen izgradnji održivijeg svijeta.

Tokom prijema u palati Bellevue njemačkog predsjednika Frank Voltera Štajnmajera (Frank-Waltera Steinmeier-a), susreo se s ministrima u vladi, stručnjacima i predstavnicima grupa za zastupanje. On i Kamila (Camilla), stigli su u Berlin u srijedu.

Različita proizvodnja

Farma Brodowin osnovana je 1991. godine na zemljištu koje je nekada bilo dio istočnonjemačke poljoprivredne zadruge. Farma od 2.300 hektara (5.683 hektara) proizvodi povrće, mliječne proizvode, laneno i suncokretovo ulje, svježe meso i kobasice prema strogim ekološkim standardima. Gotovo sva njegova električna energija se proizvodi na licu mjesta putem solarnog energetskog sistema.

Britanski kralj se na farmi Brodovin susreo sa mladim farmerskim pripravnicima i krenuo u obilazak imanja, koje ima 160 muznih krava, 300 mliječnih koza i 1.800 kokoši. Fon Maltzan i njen suprug vodili su Čarlsa kroz cijeli proces proizvodnje sira.

Zbog jake kiše, kralj je preskočio posjetu štali i potražio sklonište u mljekari na farmi, gdje je mješavinu sira napunio u kalup i zagladio je.

Razgovor s kraljem

- Bili smo nekako zaglavljeni u mljekari. Ali to nam je dalo priliku da malo porazgovaramo s kraljem, što inače ne bi bilo moguće - rekao je fon Maltzan za dpa.

Poljoprivrednici planiraju da proizvedu ukupno oko 150 okruglih vekni "kraljevskog sira" koje će morati da zriju šest do osam sedmica pre nego što budu spremne za jelo i prodaju.

Fon Maltzan je rekao da mu je čast što je kralj odlučio doći u Brodovin u svoju prvu državnu posjetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.