PRISUTAN STRAH

Tri velike prijetnje kralju Čarlsu: Zbog ovoga ga čuvaju

Prijetnja je sada veća nego u posljednjih 50 godina, rekao je bivši šef kraljevskog obezbjeđenja Dai Dejvis

Kralj Čarls. Anadoilja

A. O.

15.4.2023

Ceremonija krunisanja Kralja Čarlsa održat će se u maju, a kraljevsko obezbjeđenje planira najveću sigurnosnu operaciju zbog straha od napada od eko-aktivista, terorista i anarhista.

- Prijetnja je sada veća nego u posljednjih 50 godina - rekao je bivši šef kraljevskog obezbjeđenja Dai Dejvis, piše Miror.

Upozorenje zbog grupa

Inače, odvojeni protesti predizborne grupe Republika u Milton Kejnsu, Čičesteru i Jorku posljednjih sedmica prošli su bez incidenata. Ali službenici su stavili pod nadzor republičke članove i ekološke grupe kao što je koalicija Stop Oil, koji su nanijeli pustoš učesnicima u saobraćaju i poprskali korporativne zgrade bojom kako bi pozvali vladu da prestane da koristi fosilna goriva.

Sigurnosni izvori su upozorili da bi takve grupe mogle da iskoriste i krunisanje, koje bi trebalo da gleda globalna televizijska publika od 100 miliona, kao odskočnu dasku za svoju kampanju.

Šefovi sigurnosti se bore protiv neviđenog broja prijetnji terorista, anarhista i eko-aktivista koji žele da ometaju događaj. Policajci kraljevske zaštite planiraju najveću sigurnosnu operaciju u generaciji zbog straha od sigurnosti za kralja i kraljicu za vikend krunisanja.

Prikupljeni podaci

Prikupljeni su obavještajni podaci snaga u Sjevernoj Irskoj o potencijalnim republičkim napadima disidenta tokom krunisanja kralja Čarlsa. Mirror također može da otkrije da su snage u Engleskoj snimale i profilisale antimonarhističke kampanje zbog straha da će ciljati glavni događaj 6. maja. Kralj i kraljica su za dlaku izbjegli da ih pojedinci gađaju jajima posljednjih sedmica u Jorku i Lutonu tokom javnih šetnji.

- Jasno je da je prijetnja monarhiji velika kao što je bila u posljednjih 50 godina, a potencijal je veliki zbog porasta irskih disidentskih grupa i pojačane akcije grupe anarhističkih kampanja. Elitni policajci posebno paze na druge pojedince koji su "fiksirani" na kraljevske porodice. U decembru 2021. godine, Jasvant Sing Čail je ušao u dvorac Vindzor sa napunjenim samostrelom tražeći pokojnu kraljicu Elizabetu. Prošlog mjeseca postao je prva osoba koja je osuđena za izdaju od 1981. godine - rekao je Dai Dejvis.

Zabrana snimanja

Inače, kralj je zabranio televizijskim kamerama da snimaju trenutak kada je pomazan svetim uljem prije nego što bude krunisan u Vestminsterskoj opatiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.