PLAVA KRV

Hari i Megan odlagali da odgovore na poziv na krunisanje dok nisu saznali gdje će sjediti na ceremoniji

Harijeva strana je željela da sazna kakav je plan sjedenja u opatiji, rekao je jedan izvor

Hari i Megan Markl. Instagram

A. O.

16.4.2023

Princ Hari (Harry) odlagao je da odgovori na poziv na krunisanje kralja Čarlsa (Charles), dok nije saznao gdje će sjediti na ceremoniji, tvrde izvori.

To je bio jedan od razloga zašto je toliko kasno potvrdio svoju odluku da će prisustvovati krunisanju svog oca, kralja Čarlsa, 6. maja u Vestminsterskoj opatiji.

Opsežna diskusija

Više od jednog izvora potvrdilo je za Daily mail da je bilo "opsežne diskusije" između Londona i Kalifornije o tom pitanju.

- Harijeva strana je željela da sazna kakav je plan sjedenja u opatiji. Bilo je dosta toga o tome iza koga bi oni (Hari i Megan) sjedili ako bi došli na krunisanje. I ko bi sjedio iza njih - rekao je jedan izvor.

Hari je očigledno bio prilično zaokupljen ovim pojedinostima, rekao je izvor.

Publikacije sa vezama sa Saseksovima sugerišu da je Hari imao listu pitanja za palaču o tome šta bi se desilo ako bi prisustvovao i želio određena "uvjeravanja", ali nije naveo šta bi to moglo biti.

Kada su Hari i Megan došli u Veliku Britaniju na platinasti jubilej kraljice Elizabete, pridružili su se ostalim članovima kraljevske porodice u katedrali Svetog Pavla na službi zahvalnosti.

Razdor sa porodicom

Ali su sjedili na drugoj strani od Čarlsa, Kamile, Vilijama i Kejt. Nisu imali glavna sjedišta dok je njihov razdor sa porodicom rastao.

Postoje nade da bi krunisanje moglo pružiti priliku za pomirenje, ali se smatra da članovi kraljevske porodice trenutno nemaju apetita za to.

- Kraljevska porodica je fokusirana na planiranje historijskog događaja i u ovoj fazi nema apetita ni vremena da razmišlja o pomirenju - rekao je jedan izvor za Daily Express.

Kraljevska porodica je navodno još uvijek ljuta zbog objavljenih memoara princa Harija, a njegov brat navodno je planira da razgovara sa njim, dok će ga drugi navodno samo pozdraviti.

Hari je postavljen iza Vilijama za Dan Komonvelta u Vestminsterskoj opatiji u martu 2020., što je bio njegov posljednji događaj prije nego što se preselio u SAD. Na sahrani njegove bake prošlog septembra, on i Megan su bili stisnuti u ćošak na kraju drugog reda - sa svijećom koja je čak zaklanjala jasan pogled na vojvotkinju.

Na jubilarnoj službi u junu prošle godine, Hari i Megan su dovedeni na svoja mesta bez pompe prije nego što su stigli njegov otac i brat i nije bilo apsolutno nikakvog kontakta očima drugih članova kraljevske porodice kada su ušli.

Bez Megan

Njih dvoje su se našli u drugom redu na drugoj strani katedrale pored princeze Beatris i princeze Eugenije i njihovih muževa, jedinih članova kraljevske porodice koji još razgovaraju sa njima.

Bakingemska palača i portparol vojvode i vojvotkinje od Saseksa objavili su istovremeno u srijedu da će Hari prisustvovati krunisanju bez Megan, koja je odlučila da ostane u njihovoj kalifornijskoj vili sa djecom Arčijem i Lilibet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.