LEGENDARNI VODITELJ

Nevjerovatna životna priča Džerija Springera: Majka ga je rodila u podzemnoj željeznici

Prije televizije bio je političar koji je vodio neuspjelu kampanju za američki Kongres 1970.

Džeri Springer. people.com

L. K. P.

27.4.2023

Kontroverzni televizijski voditelj Džeri Springer (Jerry) preminuo je danas u 80. godini života, u svoj je čuveni show tokom godina dovodio brojne goste koje su ispred kamera otkrivali svoje tajne. No malo je poznato da je i njegov život pun zanimljivosti. Mnogi ne znaju kako je američkom voditelju mjesto rođenja stanica Highgate londonske podzemne željeznice.

Njegovi roditelji Ričard (Richard) i Margot Springer živjeli su u Njemačkoj, a u London su se doselili neposredno pred početak Drugog svjetskog rata 1939. godine. Za vrijeme bombardiranja Londona skloništa su bila na postajama podzemne željeznice, a u jednoj takvoj se 13. februara 1944. i porodila porodila majka. Odmah nakon poroda nije mogla ni dobiti medicinsku skrb, sve dok nisu prestala njemačka bombardiranja.

Springer je o svom rođenju govorio u intervjuu iz 2012., kada se za BBC prisjetio djetinjstva u glavnom gradu Velike Britanije.

- Tokom rata su trudnice u devetom mjesecu trudnoće većinu vremena provodile na stanicama podzemne željeznice, pa sam se tako i ja rodio. Sjećam se Londona, pogotovo kako sam iz svoje sobe gledao kako prolaze autobusi na kat - ispričao je tada Springer.

Voditelj je u Londonu živio pet godina, a njegovi su roditelji 1949. emigrirali u Njujork. U rodni grad vraćao se kad god bi mogao, a prije 14 godina je čak i glumio u mjuziklu "Chicago" na londonskom West Endu.

Prije televizije bio je političar koji je vodio neuspjelu kampanju za američki Kongres 1970., izabran je u Gradsko vijeće Cincinnatija 1971., a gradonačelnik tog grada postao je 1977. Služio je jedan mandat.


Džeri Springer. BBC

Osim toga, Springer se pojavio u nekoliko serija i filmova. Primjerice, u seriji "Bračne vode" je voditelj talk showa pod nazivom „The Masculine Feminist“, u kojem se zalagao za to da žene dobiju mušku večer kuglanja i da na kraju preuzmu mjesto u kuglani. El Bandi (Al Bundy) i njegovi prijatelji vežu Springera za stolicu i preuzimaju njegov show sa striptizetom koja skače gore-dolje, na oduševljenje publike.

Springer je 27 godina vodio „The Jerry Springer Show“, koji su mnogi nazivali najkontroverznijom emisijom ikad.

Prošle godine u razgovoru za Page Six voditelj je ispričao da je uvijek bio svjestan da je njegov show neobičan, ali da ne žali ni za čim.

-Nisam mogao smisliti ništa zabavnije. Taj show nikada nisam shvaćao ozbiljno. Uvijek sam znao da je moj show glup, ali ljudima se svidio i nama je bilo zabavno, govorio je Springer.

"Taj show neće spasiti svijet, ali neće nikoga ni ubiti", dodao je tada.

„The Jerry Springer Show“ emitirao se od 1991. do 2018. godine. Isprva se fokusirao na politička pitanja, a kasnije se počeo baviti temama o preljubima. Nerijetko je dolazilo do fizičkih sukoba i psovki. Osim što se show smatrao jednim od najkontroverznijih, bio je i jedan od najgledanijih - jedno vrijeme bio je gledaniji i od emisije Opre Vinfri (Winfrey).

Zbog showa, u kojem su gosti svojim priznanjima nerijetko šokirali publiku, kritičari su Springera optuživali da potiče najniže ljudske strasti.


Springer sa bivšom suprugom. people.com

Suprugu Miki Velton (Micki) s kojom je bio u braku 21 godinu, upoznao je 1969. na spoju na slijepo. Ona je tad imala 23 godine i zaposlila se u njegovoj advokatskoj firmi, a ubrzo su započeli vezu koja je trajala četiri godine prije nego što su se vjenčali 1973.

Samo nekoliko mjeseci nakon vjenčanja, saznalo se da je posjećivao prostitutke, što je, nakon što je policija upala u bordel i pronašla njegovo ime na popisu klijenata, bio prisiljen i javno priznati

Naravno, njihov brak se nakon toga našao u krizi, no Miki mu je naposljetku uspjela oprostiti i ostali su zajedno. 1976. rodila im se kćerka Keti (Katie).

Brak im je potrajao više od dva desetljeća, a 1994. se saznalo da se razvode. O detaljima njihova razvoda se ne zna puno, kao ni o pravom razlogu, no nagađa se da Miki više nije mogla trpjeti njegove prevare.

Iako je cijeli svijet znao ko je njen bivši suprug, Miki se uspjela nakon razvoda držati podalje od očiju javnosti pa se o njenom životu nakon Džerija ne zna gotovo ništa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.