HOLIVUDSKA GLUMICA

"Avazov" vremeplov: Kako je Anđelina Džoli rekla za naš medij da je SFF najbolji festival

Rođen je u konfliktu, inspiriran ljudima koji su puni umjetnosti i života i koji to sve rade na dirljiv način, rekla je Džoli

Džoli: Prijatelj BiH. AP

S. S.

29.5.2023

Holivudska glumica Anđelina Džoli (Angelina Jolie) veliki je prijatelj Bosne i Hercegovine. 

Čuvena Anđelina Džoli oduševila je javnost u našoj zemlji kada je posjetila Memorijalni centar Srebrenica - Potočari.

- Majke Srebrenice zaslužuju Nobelovu nagradu za mir - rekla je jednom prilikom slavna glumica.

Osim podrške majkama Srebrenice, Džoli je davala podršku BiH, Sarajevo Film Festivalu...

Slavna Anđelina boravila je u Sarajevu u julu 2012. godine, a tom prilikom ekskluzivno je govorila za "Dnevni avaz".

U nastavku donosimo tekst objavljen u našem listu 9. jula 2012. godine.

- Slavna glumica i rediteljka Anđelina Džoli (Angelina Jolie) tokom svog dvodnevnog boravka u bh. prijestonici dala je ekskluzivni intervju za „Dnevni avaz“, nakon što je u subotu održala predavanje na 6. Sarajevo Talent Campusu.

Stalno učim

- Kao vrlo mlada sam postala uspješna, ali ipak nisam bila potpuno zadovoljna. Htjela sam stoga posjetiti različita mjesta na zemlji, vidjeti i iskusiti druge kulture, nakon čega sam postala mnogo zahvalnija - kazala je Anđelina, između ostalog, studentima.

Ponovo ste u Sarajevu. Kako se osjećate? 

- Osjećam se veoma privilegirano što sam opet tu, što sam dio ovog Sarajevo Film Festivala. Nadam se da ću i dalje dolaziti ovdje, jer zaista volim Sarajevo. 

Studenti su pozorno upijali svaku Vašu riječ.

- Veoma su me iznenadili, inspiriraju me i tako je svaki put. Vaši studenti su vrlo talentirani i originalni. Uživala sam u razgovoru s njima. Međutim, mi kao iskusnije kolege moramo biti oprezni u načinu na koji im prenosimo znanje i razgovaramo s njima. 

Tekst iz "Dnevnog avaza" objavljen 9. jula 2012. godine. Avaz

Budi se i želja da im pokažete da sami moraju odlučiti šta je najbolje što mogu uraditi u datom trenutku. Kao što prilikom rada prvo moraju naučiti mnogo o temi o kojoj pišu da bi se usudili krenuti s realizacijom. Isto je i sa mnom, uvijek sam u procesu učenja. Studenti moraju shvatiti da je na njima velika odgovornost kada pišu o nekoj temi, moraju mnogo istraživati, bez obzira žele li nekoga samo nasmijati ili nečemu podučiti.

Bili ste na raznim svjetskim festivalima koji su mnogo stariji, možete li ipak s njima uporediti naš?

- Postoji nešto tako jedinstveno u ovoj regiji i u ljudima. Oni su drugačiji i donose tako jedinstven doprinos svijetu i umjetnosti. To svijetu treba i mislim da mu se ne trebate prilagođavati. Volim ovaj festival. Ima najveću dušu koju sam vidjela.

Rođen je u konfliktu, inspiriran ljudima koji su puni umjetnosti i života i koji to sve rade na dirljiv način. Imao je jedinstveno iskustvo, na jedinstven način se razvio u veliki festival i vjerujem da će postati još veći, jer ima ogroman potencijal.

Posjeduje humor, senzualnost, a tu su, prije svega, umjetnici iz bivše Jugoslavije koji dijele iskustva i ponovo se povezuju. Dakle, nije bitan samo film već upravo i to povezivanje. Prošle godine, kad smo Bred i ja otišli sa SFF-a, jedno drugom smo rekli da je to najbolji festival na kojem smo bili.

I dalje pišem

Hoćete li se opet okušati kao rediteljka?

- Pišem i dalje i želim opet režirati film. Iz iskustva u BiH mnogo sam naučila i sad znam kako ću u budućnosti realizirati neki projekt.

Želim još učiti o zemljama poput Afganistana pa, iako nemam puno iskustva kao reditelj, možda se rodi neki novi film.

Tekst iz "Dnevnog avaza" objavljen 9. jula 2012. godine. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.